Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Еликсир на живота”: Божествена наслада от грозде

БНР Новини




В ясна, звездна нощ през най-студеното време древните винари запретвали ръкави и пристъпвали към едно от свещенодействията на занаята си – претакането или избистрянето на виното след тихата ферментация. Първи път – около месец след нея и втори път – през Малък Сечко, февруари. Тогава, при претакането, буйната рожба на гроздето започва да „гълта” чистия въздух, насища се с него и тръгва да омайва всеки, до чието небце се докосне... Искрящ еликсир! Взел и сладостта, и безценната кисела жилка на майка си – гроздовата мъст. Смачканото грозде. В тъничката ципа на неговите зърна е скрита магията на виното – бяло, розе, червено или пенливо вино. Казват, че в младото вино има всичко, което може да изпълни душите ни с радост. Искрите от буйния му огън палят мигновено кръвта ни... Но старото вино, отпивано на бавни глътки, е това, което влива в нас еликсир от магия и страст. Жарава, чиято топлина и тайнство дъъълго догарят в нас и след последната ароматна глътка.
Стареенето на виното е невъзможно без буретата, където чудодейната напитка трябва да остане, докато узрее. Да попие още аромати и вкусове от дървото. Майсторлъкът за правене на бурета е толкова стар, колкото и самото вино. Тънкостите му се предават от поколение на поколение.
Съвременните технологии и съдове за ферментация на гроздовата мъст позволяват процесите да се следят с точност, за да се запази финеса на всеки аромат, след което всяка уважаваща себе си изба налива виното или дестилата за бренди в бурета. В тях напитките отлежават. Ракията също обича буретата – черничеви, черешови, тя също щедро приема ароматите и цвета на дървото. Само виното и дестилатите знаят колко трябва да останат в буретата, за да достигнат своята зрялост. Всяко вино, всеки дестилат си имат своята продължителност на развитие, докато в един момент се превърнат в най-омайното вино или в златисто, палещо и ароматно бренди.
Енолози и бъчвари разказват за своите древни занаяти: доцент, доктор Татяна Йончева; доктор Ваньо Хайгъров; доцент, доктор Мирослав Иванов; майсторите на бурета Цветан Николов и Марко Йончовски от село Врачеш, община Ботевград.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Ивайло Петров

Ивайло Петров е млад и много деен човек, носител на много награди и отличия, включително и на именната стипендия "Джон Атанасов" на фондация "Еврика". Защо обаче определям Ивайло Петров като много деен човек? Защото дори в момента той завършва две магистратури – една в Техническия университет във Варна, но в същото време учи магистратура и в..

публикувано на 25.11.24 в 17:05
Акад. Чавдар Славов

Мовембър, или мъже за пример

Месецът, посветен на мъжкото здраве, бе анализиран от акад. Чавдар Славов. В мотото на здравната среща в ефир използвахме популярното име на кампанията, която наричаме и "мустакатия ноември", но и заглавието на един изключително показателен "мъжкарски" филм. Защото отговорността на по-силния пол винаги е била не само в полза на собственото здраве, но..

публикувано на 25.11.24 в 12:10

Татяна фон Педерсен: Сицилия е пример как се прави историко-културен туризъм

Много от слушателите на "Покана за пътуване" със сигурност са ходили до Сицилия, единият от двата италиански острова с автономен статут. Първата ни асоциация от там, естествено е вулкана Етна и природни красоти, а втората – мафия. Но едва ли в съзнанието ни ще изникне кинофестивал. А точно на такъв, при това за документални филми   с..

публикувано на 24.11.24 в 13:05

Сериозни образователни игри разработват учени от БАН

Институтът по математика и информатика - БАН, учредител на Регионалния академичен център на БАН - Бургас, стартира нов проект BG-RRP-2.011-0004 "Иновативна софтуерна платформа за сериозни образователни игри с креативна визуализация за изграждане на компетентност и отговорно управление на природните ресурси" (ProNature). Ръководител на проекта е доц...

публикувано на 22.11.24 в 10:20

Обичат ли учениците училището?

Даниъл Т. Уилингам е когнитивен психолог, посветил живота си на нелеката задача да "превежда" достиженията на науката на езика на класната стая. Всички съвети на експерта са събрани в книгата "Защо учениците не обичат училището?", издадена на български език.  Като тръгва от тезата, че има девет принципа за работата на ума, които не биха се променили..

публикувано на 21.11.24 в 16:30