Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стойчо Кацаров: Незабавно да се премахнат лимитите на изследванията в извънболничната помощ

Здравната каса и здравното министерство да направят списък с лекарства, които се използват при домашните лечения на коронавирусна инфекция, и изписани на рецепта, те да бъдат 100% безплатни за пациента

Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

3414 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 8885 PCR теста. Това показват данните в Единния информационен портал към полунощ. Починалите с коронавирус за последното денонощие са 72, оздравели са 873. 4768 са пациентите с Covid-19 в болници, 284 от тях са в интензивни отделения. Потвърдените случаи в България вече са над 90 000, активни са 61 168. 

Управлението на коронакризата в България коментира в "Нашият ден" д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Доболничната помощ през тази седмица

"Не виждам някаква съществена промяна в извънболничната помощ. Имаше отчаяни призиви да се дадат електронни направления за тестване, което трябваше да стане до края на миналата седмица. Това още не е станало и не се вижда в обозримо бъдеще да стане."

Успяват ли личните лекари да се справят

"Това, което знам и виждам, е, че има много лични лекари, които си вършат работата – по телефона, на място, дори и по домовете. Вероятно има и такива, които избягват да го правят. Не бива да се генерализира. Важният въпрос е свързан направленията за изследване и с лимитите за лекарствата. Тъй като направленията за изследвания с лимитирани, хората в извънболничната помощ са силно затруднени в това да получат безплатни изследвания, когато са болни независимо от какво. Освен това се получи и някакъв дефицит на лекарства, а и самите лекарства не са евтини. И тези две неща съвкупно също влияят на този процес и натиска, на желанието на хората на всяка цена да постъпят в болница – не само защото се страхуват, а и защото е действително по-евтино (изследванията и лекарствата там са безплатни)."

Пунктовете пред болниците

"Това, според мен, беше едно ненужно действие. Вероятно са позволили повече хора да се тестват. Тестването за коронавирус има смисъл, когато се проследят всички контакти на човека с положителен тест и тези контакти се поставят под карантина и се прекъсне веригата на предаване на заразата (това беше успешно в Германия и Южна Корея). У нас държавната администрация не е в състояние да организира проследяване на контактите и поставянето под карантина. А това обезсмисля тестването. Положителният PCR, общо взето, не значи нищо. Почти сигурно е, че ако имате температура, кашлица и кихате, в 99% от случаите причинителят е коронавирус." 

Политиката и политическото говорене в здравната криза 

"Да, това като че ли пречи. Бих предложил нещо по-рационално, което със сигурност ще намали натиска над болниците. Едното е незабавно да се премахнат всички лимити на изследванията в извънболничната помощ, вкл. и изследванията за коронавирус. И второто – Здравната каса и здравното министерство биха могли да направят списък с лекарства, които се използват при домашните лечения на коронавирусна инфекция, които, изписани на рецепта, да бъдат 100% безплатни за пациента. Така хората биха били спокойни, че в болница или извън болница ще получат безплатно лечение на коронавирус. Това е напълно възможно."

Връзката лекар – аптека – пациент

"Да, не беше подготвена здравната система, лошо е организирана, мерките се прилагат и отменят хаотично и това създава допълнителен стрес и напрежение в системата. Като например прословутият Координационен център в София за нуждите на настаняването на болни – тази седмица решиха да го закрият... Самото му създаване беше изстрел във въздуха."

Мерките през седмицата

"Мерките да се носят маски на закрито са подходящи. Зеленият коридор за възрастни хора – също. Това е вид фокусирана защита върху най-уязвимата част от населението. Аз лично имам възражение, че сега се забранява на възрастните хора да пазаруват извън рамките на тези два часа. Това малко граничи с държавен произвол. Такова ограничаване на права е недопустимо. Мисля също, че не беше необходимо да прекъсват обучението на учениците." 

Д-р Кацаров коментира и раеорганизацията на болничната помощ.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да получим пълни знания за лечебните растения - къде и как?

На 1 юли Православната църква чества деня на свети безсребреници Козма и Дамян, а в народния календар този празник е известен като Свети Врач. Светите братя са наричани безсребърници, защото за своите лечебни услуги не искали нищо в замяна, освен да бъдат благочестиви християни. Култът към братята лечители е развит в Източната Римска империя, където се..

обновено на 01.07.24 в 09:30

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30