Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иконописецът Диан Костов за пътя и избора

Диан Костов е български художник, иконописец, водеща фигура както в иконописта, така и в съвременното изкуство. Иконите му са богословие в образи. Диан Костов е роден в Стара Загора през 1971 г. Завършил е художествено училище в Пловдив, след което продължава образованието си във Велико Търново, Богословски факултет, катедра "Иконография". 

През своя път на творец Костов се стреми да избяга от утвърдените начини на представяне на иконите изображения, като влага в тях символи от времето, в което живеем. Както самият той казва: "Пред съвременния зограф има два пътя – единият е да прави копия и да бъде занаятчия, другият е да се опитва да развива това изкуство и да бъде творец."

Художникът е имал множество изложби в България и по света. Изписал е църквите – "Свети Николай" в Обрадовския манастир, "Свети Георги" – Пловдив, "Свети Георги" – Дупница, "Светите Константин и Елена" – Костинброд. Творбите му са излагани в световни галерии и са притежание на колекционери от Европа, САЩ и Япония. През 2019 г. Диан Костов е селектиран измежду стотици кандидати за участие в XII Световно биенале за модерно изкуство – Флоренция със своята инсталация "Кой си ти?". 

От 16 до 29 май в катедралата Вотифкирхе във Виена той ще представи изложбата си "Кръстопът – цената на избора". Защо точно в тази катедрала, какво представлява самата изложба и защо е разделена на три части, можете да разберете от разговора на Ани Костова с Диан Костов.

Снимки – БНР и личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спорт и литература се срещат на летните Литературни срещи - София

На 14 и 15 юни в Борисовата градина се провеждат "Литературни срещи - Лято" на фондация "Прочети София". В рамките на два дни читателите ще могат да изпробват силите си в тениса на корт и на маса, бокса, шахмата и ориентирането срещу писателите и да ги чуят в поредица от дискусии.  Пълната програма на събитието можете да откриете тук . Какви..

публикувано на 14.06.24 в 18:17

Следизборно ни е

В редакция "Хумор и сатира" получихме доста сигнали, че и след тези избори народните избраници имат вид, сякаш са рожба на противоестествен подбор, но знаем, че това е погрешно твърдение, както ще се разбере тази неделя след новините в 18 часа .  Тогава ще се чуе също: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният..

публикувано на 14.06.24 в 18:10
Архив на конкурса

Отличените деца в конкурса "Искри" 2024

Журито на 41-вия Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2024 г. – в състав: Оля Стоянова, Митко Новков, Цвета Брестничка, Виктор Чулев и Гергана Димитрова, реши да награди следните участници: 1. Аделина Стоянова – на 11 години от град Варна 2. Александра Цветкова – на 9 години от Бургас 3. Ангела Евтимова – на 9 години от град София..

публикувано на 14.06.24 в 16:54

Започна "Workshop Еленов’24" артфестивалът за деца и тийнове в София

Днес започна артфестивалът за деца и тийнове "Workshop Еленов‘24" , който поставя на фокус актьорското изкуство. Директорът на фондация "Димитър Еленов" Розита Еленова разказва в "Артефир" за програмата и смисъла на тридневното събитие – 14-15-16 юни. Димитър Еленов, който напусна този свят преди три години, беше човек с безупречна..

публикувано на 14.06.24 в 16:00

Линда Олте: Много по-трудно е да си жури, отколкото да сътвориш нещо свое

Линда Олте е латвийски режисьор, сценарист и редактор. След дългогодишна работа в латвийската телевизия, където участва в създаването на документални филми и сериали, се стига до дебютния ѝ игрален филм "Сестри". С премиера на Варшавския филмов фестивал печели награда за най-добър филм в конкурса за дебют, както и международната награда на журито..

публикувано на 14.06.24 в 14:50