Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съпартийци - кръшкачи и (не)приятелско въздържание бойкотираха кмета

| обновено на 24.04.14 в 19:22

Един глас не достигна на управлящите в Пловдив от ГЕРБ да одобрят  бюджетната прогноза на Пловдив до 2017 година. 25 съветници бяха „За”, 12 бяха „Против” и 5- ма се въздържаха, а от ДПС не участваха в гласуването.

Кметът Иван Тотев порица отстъстващите общински съветници от мнозинството, но изрази твърда увереност, че на сесията на 9- ти май точка  ще бъде приета.


Припомням, че  областният управител Вецислав Каймаканов  върна за ново обсъждане решението на Общинския съвет, с което беше гласувана бюджетната прогноза на община Пловдив за 2015 - 2017 г. Предложението на кмета Иван Тотев беше посрещнато със съпротива от опозицията, заради планираните заеми в общ размер на 74 млн. лева. 

Това са стари кредити и още пет нови, които градоначалникът се надява да договори през тази и следващата години, обясни Николай Радев от БСП, но и той изказа преположение, че още на следващата сесия прогнозата ще бъде приета.

По- рано с 28 гласа „за” на мнозинството, но без участието на БСП, Пловдивският общински съвет даде мандат на кмета Иван Тотев да преговаря с финансовото министерство за отпускането на 12 милиона лева за довършване на Колодрума. 

Пред съветниците Иван Тотев каза, че няма диалог с финансовото министерство по въпроса за спортната зала в Пловдив. Кметът заяви, че има подробни разчети за всяка изпълнена вече дейност по строежа. Всички фактури са във финансовото ведомство – каза Тотев като по този начин отговори  на опозицията, че такива разчети липсват. 

В началото на дебата Николай Радев от БСП обясни, че те настояват за отлагане, защото не са запознати с финансовите параметри. Колегата му Георги Търновалийски пък поясни, че  отпускането на средства за спортната зала ще стане само след ново решение на Министерски съвет. 

Славчо Атанасов от НИЕ пък обясни, че настояват да се сформира комисия от всички политически сили, която да преговаря за целевата субсидия пред финансовото министерство. 

Заместник-кметът Димитър Кацарски съобщи, че те са предоставили в МФ подробни разчети за оползотворените до момента средства. Това са 12 млн. лева от миналата година и нови 2 млн. по последни фактури от консорциума за извършени дейности. Кацарски поясни, че от МФ са поискали да има нарочно решение на Общински съвет Пловдив за разходване на отпуснатите средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община "Марица" получи 4 мил. лева за път до завод за авточасти

Държавата ще финансира изграждането на нова пътна връзка в община Марица. На днешното си заседание правителството отпусна 3 919 000 лева от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за път до завод за производство на автомобилни част от "Зиес Юръп".  Инвестицията по проекта е в размер на над 18 млн. лв. и се предвижда разкриването на 101..

публикувано на 02.10.24 в 16:52

И в Смолянския театър са източени 1 млн. лв., доведоха директора в Пловдив

Директорът на смолянския театър Румен Бечев е доведен с полиция за разпит в Пловдив, но не е задържан. От пловдивската окръжна прокуратура уточниха, че развитие казуса с източването на средства се очаква в утрешния ден.    По-рано бе съобщено за сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян, установени при  проверка,..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

Няма опасност за разрастване на огнището на птичи грип от фермата в Държавното ловно стопанство в Стряма. Заболелите и контактни птици в обекта са умъртвени по хумамен начин. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив. Областният управител Христина Янчева увери, че се вземат всички мерки за..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25