Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три пъти повече деца са приети тази година в сирашкия дом „Княгиня Мария Луиза"

30 деца на възраст между 12 и 16 години са приети тази година в ДДЛРГ „Княгиня Мария Луиза" , съобщи директорът Дарина Кукева на 90 - годишнината на Дома, която ще бъде отбелязана с концерт от 16 часа на възпитаниците на институцията. Това е три пъти по-голям ръст от обичайния, подчерта още тя. 

По думите й, става въпрос за деца, дошли не от социални институции, а от семейства. Причините за повишения прием са много, коментира още Кукева. Сред най - честите са ранните бракове в малцинствата, липсата на мотивация за учебен труд, голямата безработица и агресията, както и закриването на други домове в града.

72 от 89 -те деца в Дома за деца, лишени от родителски грижи „Княгиня Мария Луиза" от 1 януари другата година ще бъдат настанени в 6 центъра от семеен тип и две преходни жилища, заяви от своя страна зам.-кметът Георги Титюков. Той уточни, че реформирането се налага във връзка с приетата през 2010 година правителствена стратегия за деинституционализация на домовете за деца в България. 

Жилищата са част от сегашния сграден фонд на Дома. Те са ремонтирани със средства, дарени от „Дружество за подпомагане на български домове" в Берлин с председател, носителят на награда Пловдив Мирко Шванитц. Останалите 17 деца, които живеят в ДДЛРГ „Княгиня Мария Луиза" ще бъдат настанени в приемни семейства или в техните семейства.

От 1996 година до сега възпитаниците на Дома са над 1600. Към момента броят на децата в Дома са 89 при капацитет от 90, а за тях се грижат 32 експерти. 38 от възпитаниците на институцията са завършили висше образование. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Не Бизюрев, а друг е ударил смъртоносно Митко, твърди таен свидетел

Майката на убития в Цалапица Димитър Малинов Атанаска Бакалова заяви след заседанието на Окръжния съд в Пловдив, че тайният свидетел по делото е разкрил кой е нанесъл ударите по лицето на сина ѝ. Според нея това е бил единият от близнаците - Борислав. Бакалова добави, че се надява той да се сдобие с точното обвинение и то да  за убийство...

публикувано на 09.10.24 в 16:05

Левон Манукян плати 50 000 лева гаранция

Обвиненият в длъжностно престъпление в особено големи размери бивш директор на Разградския театър Левон Манукян е платил днес гаранцията си в размер на 50 000 лева. Това съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив. Маестро Манукян е задържан за длъжностно присвояване и пране на пари Гаранцията му беше наложена като мярка за неотклонение по..

публикувано на 09.10.24 в 14:07

Очната ставка по делото "Цалапица" - дума срещу дума

Без резултат протече очакваната с интерес "очна ставка"  между Рангел Бизюрев, подсъдим за убийството на Димитър Малинов от Цалапица и един от свидетелите в процеса – Ангел Гунчев.    При разпита и двама докрай останаха на противоположни позиции по въпроса дали във фаталната нощ колата, в която е отнесено тялото на убития младеж, е влязъл на..

обновено на 09.10.24 в 13:15

В Смолян арестуваха шофьор с над 3 промила алкохол

Задържаха шофьор на лек автомобил с над три промила алкохол в кръвта, след като ударил кола на паркинг в Смолян.  Инцидентът е станал снощи около 18:00 часа на паркинг на бул. "България", е възникнало пътнотранспортно произшествие с леки материални щети. Жертви и пострадали хора няма.  Веднага на място е пристигнал полицейски патрул, който..

публикувано на 09.10.24 в 12:59

Арестуваха шофьор, опитал да подкупи полицаи с 20 лева

Полицаи от районното управление в пловдивското село Труд задържаха шофьор, който се опитал да ги подкупи. При пътна проверка на централната улица по пъта за Карлово униформените спрели товарен автомобил „Фиат“, тъй като се движил без включени светлини. Полицаите установили при справка, че бусът не е минал и годишен технически преглед...

обновено на 09.10.24 в 12:25