Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С промените, които ще предложим няма да се чака по две години за ТЕЛК

Премахването на ТЕЛК-овете  дискутираме с лекари, представители на пациентски организации и законодатели в  „Точно днес”. 

Ще могат ли лекари, отговарящи на определени критерии да дават трудово-лекарска експертиза ?

Доц. д-р Димитър Шишков, народен представител от РБ описва законодателно мерките, които са наложителни, за да се съкрати пътя до получаване на  решение от ТЕЛК. 

Няма такава система в Европа, каквато е тази с нашите ТЕЛК-ве, каза през Радио Пловдив доц. Димитър Шишков. Той подчерта, че хората са недоволни като цяло от работата на тези комисии, защото има и корупционна система, която се намесва. 

Радио Пловдив: Да кажем първо за проблема  - според вас, доколко той подлежи на дискусия изобщо.

Димитър Шишков: Разбира се, че трябва да има дискусия тогава, когато се извършват такива сериозни реформи. Ние от Реформаторския блок показахме, че можем да правим такива реформи и то сериозни, радикални, но все пак трябва да има и някакво обсъждане наистина между колегите, между хората и въобще в цялата система, за да се стигне до, първо, да няма сътресения в системата, второ, хората да бъдат удовлетворени след решенията и реформите. Така че едно нещо трябва да се добави и и за ТЕЛК-овете специално – няма такава система в Европа. Ние пак сме единствените, които сме с клинични пътещи, ние сме единствените, които имаме ТЕЛК-ове и т. н. Например в Германия, както неколкократно се даваха примери, защото Германия все ни е някакъв пример, не съществува тази система на ТЕЛК-ове. Там има оторизирани лекари във всяка една болница, а всеки лекар, който е завършил медицина може и да дава своето компетентно мнение.

Р. П.: Ивайло Калфин в началото се противопостави на това предложение на д-р Петър Москов като каза, че трябва да осигурим един справедлив път за оценка на хората с намалена трудоспособност. Ами сега как е – не е ли справедлив пътят до момента или?

Д. Ш.: Хората се недоволни като цяло от системата на ТЕЛК-овете досега. Справедливостта не идва от това и, как да го кажем, не се случва това и хората не са удовлетворени. Има корупционна система, която се намесва в ТЕЛК-овете, често има хора, които предлагат и пари на ТЕЛК-овете само и само да бъдат с някаква степен на инвалидност и т. н.

Р. П.: Еми, да, като чакаш една – две години за ТЕЛК.

Д. Ш.: Именно, това е лошото в тази система. Няма да се чака по една – две години първо за ТЕЛК и второто нещо, което е много важно тази система, която вече е, как да го кажа, база за корупция ще изчезне. Отделно на това хората ще бъдат удовлетворени, защото много по-бързо ще се извършват техните телкови решения, в бъдеще време не телкови, а техните експертни решения. Аз разбирам и министър Калфин затова, защото него и както и всички нас ни е страх от едно сътресение в системата, в която може да се окаже някакъв вакуум, в който вакуум в определен период много хора да не бъдат удовлетворени от това, което ще се случи.

Р. П.: Например какво? Имате предвид, че изведнъж ще станат много болните или как хората с увреждания ще?

Д. Ш.: Не, не, първо, трябва да е ясно на всички, че има един дълъг период от време, в който трябва да се промени законодателството, трябва да се подготвят кадрите, трябва да се подготви дори софтуера и хардуера, защото това е едно от бъдещите електронни управления в здравеопазването. До всичките тези неща има един дълъг период от време, в който период от време постепенно ще се достигне до премахването на ТЕЛК-овете, затова не трябва да се притесняват колегите, че утре както тръгват така и различни слухове, примерно, че от 1 февруари няма да има ТЕЛК-ове, това е пълен абсурд. И не трябва да го приемаме като сензация или като някакъв остър, бърз момент, а това е един постепенен бавен процес, който постепенно ще премине към нормалните европейски практики в медицината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14