Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2,5% ръст на икономиката през 2016-та би бил добър резултат

Заявените намерения от управляващите не се отличават съществено от тези през предишните години. Затова не мога да кажа, че съм чул нови, дори провокативни идеи. Малко по-трезво обаче се очертаха външнополитическите рискове, които могат да окажат влияние върху икономическото ни развитие. Това заяви пред Радио Пловдив Румен Радев, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал, коментирайки Десетата годишна среща на бизнеса с правителството.

Снимка

По повод казаното от финансовия министър Владислав Горанов, че има потенциал за по-голям растеж от този, който сметките в момента показват, Радев посочи, че от бизнеса са по-умерени оптимисти от правителствотоСчитаме, че дори постигането на 2,5 % ръст би било добър резултат, подчерта Радев.

Снимка

Той припомни, че 2015-та е започнала много обещаващо, с надеждата, че в глобален план ще се преодолее натрупваната през годините рецесия. В бизнес средата у нас преобръщането е дошло с повишаването на цената на електроенергията за бизнеса, затова са последвали и протестите. 

Годината приключи с по - скромен ръст, отколкото се очакваше, подчерта зам. -председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

Румен Радев коментира още, че отчитаните близо 2 милиарда приходи в хазната се дължат на повишената събираемост и това е безспорна заслуга на управляващите. По думите му, усвояването на евросредствата е превишавало привлечените чуждестранни инвестиции.

Ние работим в реален сектор, занимаваме де с производство. Виждаме, че външната среда не е подходяща за бизнес, обяви Радев. Той призна, че работодателите са под сериозен натиск за цените на крайните изделия. Това не подобрява, а нарушава конкурентноспособността, обяви предприемачът.

Много са рисковете през 2016-та година, заяви още Радев и открои външните - сериозният спад на финансовите пазари и новините от Китай, които не са обнадеждаващи. Рискът в мощната миграционна вълна, неединните политически сигнали, които излъчва Европейската комисия, предстоящият референдум във Великобритания за потенциално излизане от Европейския съюз - това са все съществени външни рискове, обясни работодателят. 

Като сериозен вътрешен риск у нас той посочи демографията. Имаме 2 милиона работещи, 2,5 пенсионери, 200 000 студенти, учащи се. Такава система не е устойчива. На този фон бизнесът се опитва да намери квалифицирана работна ръка или да обучи такава.

Румен Радев коментира и т. нар. модел"Синя карта". Той обясни, че при него трябва да проучи в детайли човекът, на когото се издава. Но, ако искаме да го назначим на работа, ние трябва да докажем, че няма в България човек, който е достатъчно подготвен и готов да заеме мястото му. Отделно тази процедура трае от седем до девет месеца. Докато в Полша това отнема между три и пет дни. Тези усложнени процедури не работят в полза на бизнеса.

В Десетата годишна среща на бизнеса с правителството се включиха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, еврокомисар Йоханес Хан, министри и заместник-министри, представители на европейските институции, банковия сектор и водещи компании в България. Събра ги дискусията „България в глобалната несигурност. Рисковете и възможностите за икономиката“.

Цялото интервю с Румен Радев можете да чуете в прикрепения звуков файл.

Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23