Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исканията на лекарите придават и политически привкус на протеста

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация и член на Надзорния съвет на НЗОК заяви, че протестиращите  лекари поставят сериозни проблеми, които не са решени поне от 10 години, но не чува сериозни искания. 

През последните дни те даже  еволюират, коментира той. Първо беше бюджетът, като се оказа, че той е по- голям, стана служебният рамков договор, който обаче не е служебен,  после беше пръстовият отпечатък, който тази година обаче не касае общопрактикуващите лекари, припомни Хасърджиев.


Просто напрежението е толкова голямо в системата, че  в един момент избухна. Въпросът е как този протест може да допринесе за успокояване на  системата и тя да започне да функционира по- добре, добави той.

Трябва да има диалог, за да се формулират проблемите и те да се решат. Подменените и открити в последния момент параметри в рамковия договор членът на НС на НЗОК коментира като резултат на сериозни лобистки интереси за сметка на онкоболните и децата.  По думите му, не е ясно как цените са били подменени, но се надява сериозно разследване да стигне до истината. 

Според него принципът на капитацията отдавна е отхвърлен от модерния свят като се  плаща  за реално свършена работа и тогава лекарите ще са стимулирани да извършват профилактични прегледи, ваксинации и т.н. Трябва да се върви към една модерна доболнична помощ. Трябва промяна в системата, но тя няма да се случи с този протест, коментира представителят на пациентската организация.

1-ви април още не е дошъл, не сме видели за какво става дума. Сега е моментът да се седне на масата и да се начертае как кардинално да се промени системата, защото и лекарите и пациентите не са доволни от нея, подчерта той.

Нашата цел е да се гарантира пациентският интерес. Във вчерашното решение на НС на касата е предвидено, че ако общопрактикуващ лекар откаже да подпише договор с касата, то тогава неговите пациенти ще получат автоматично правото да се лекуват при специалист, без да им е необходимо направление като целта е да не се прекъсва тяхното лечение и терапия. Разбира се, това  ще важи до избора на нов личен лекар, уточни Хасърджиев.

Фактът, че четири пъти се смениха исканията говори, че в тази ситуация има и политически привкус. Надявам се, че никой не използва българските лекари, защото тази година има повече пари за общопрактикуващите лекари, за направления, за профилактика , а те са на протест, завърши той. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09