Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 лева паркомясто пред дома, ако няма търг

| обновено на 17.05.16 в 18:53

Гарантирано паркомясто пред жилището срещу 15 лева месечна такса и участие в търг, ако броят на желаещите е по - голям от капацитета на паркинга. Това са новите правила за паркиране в Пловдив, одобрени от Общинския съвет. „За” гласуваха 27 съветници, 11 се обявиха „против”, петима се въздържаха. 

Промяната в общинската наредба стана факт при днешното второ гласуване в местния парламент, което се наложи, тъй като областният управител Здравко Димитров върна наредбата за преразглеждане от съветниците. Като мотив се посочват ограниченията, които някои текстове създават при разпределението на местата за автомобилите без гаражи. 

Според новия регламент, гласуван от съветниците, платени паркоместа ще се предоставят само на собственици и наематели на жилища. На едно жилище се полага само едно платено паркомясто и четири безплатни места на съседни улици, ако обитателите намерят къде да паркират. Колите на шофьори, паркирали на чуждо място, ще бъдат вдигани с паяк.

Преди гласуването Слави Георгиев от Патриотичния фронт предложи точката изцяло да бъде отхвърлена, тъй като натоварва пловдивчани с нови такси. На практика това е въвеждане на една втора синя зона, което не е редно. Нямаме право да създаваме повод на пловдивчани за междусъседски войни, категоричен е Слави Георгиев. 

Той подчерта, че 25 години общината не се е погрижила да осигури почти нито едно ново паркомясто, а сега, когато места за паркиране няма, пловдивчани се натоварват допълнително финансово.

Ангел Иванов от БСП обясни отрицателния си вот с аргумента, че това е един нов данък за пловдивчани.

С гласуваните днес промени градската управа цели постепенно да се демонтират всичките над 8000 метални гаражни клетки и да се оформят нови 11 000 паркоместа. Платени паркоместа ще има само върху общински терени, пригодени за паркинги, а не на тротоари и улици, решиха пловдивските общински съветници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара на Младежкия хълм

Отново пламна Младежкия хълм, видя репортер на Радио Пловдив. Пожарът се разгоря надвечер в северната част на хълма под билото.  Към мястото отидоха два пожарни автомобила.  Сигналът е подаден в 17:52 ч., съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив.  Впоследствие пожарът е потушен. Изгорели са около 100 кв. м. сухи треви. Екип от огнеборци ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 18:31

Кабинетът на ГЕРБ не мина, ДПС се разцепи

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за".  Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане"..

публикувано на 03.07.24 в 16:46

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище в  село Левски този следобед.  При катастрофата тежко пострада шофьорът на автомобила, който беше е затиснат в колата и се наложи да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Пострадалият е настанен в болница в Панагюрище с временна опасност за живота, с..

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23