Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца в центъра на тържествата в Смолян и Асеновград

За първи път празничният концерт в Смолян по повод 24-ти май беше от децата на Смолян. 

5-годишната Йонна Гигова изправи на крака и разплака публиката в препълнената зала на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“, след като изпя с ръка на сърце химна на България.

Така бе дадено началото на тържествения концерт под надслов „Поздрав от децата на Смолян за 24 май”.

На церемония в театъра 21 просветни и културни дейци получиха годишната награда на общината за принос в образованието, науката, културата и журналистиката. 

Днес е ден не само на културата и наука, но преди всичко на тези, които градят устоите на нашата нация, тези които възпитават и обучават най-големия капитал на България. Това каза кметът на Смолян Николай Мелемов по време на официалната церемония.

Репортажът от Смолян на Радостина Чернокова можете да чуете в прикачения звуков файл.

Асеновград отбеляза 24 май с празнично ученическо шествие на централния площад. Тържествата започнаха традиционно с водосвет, отслужен от асеновградските свещеници и приветствено слово на кмета на града Емил Караиванов. 

"Денят на българската писменост и култура е онова кръгче в календара на българите, когато всички ние се спираме за миг и осъзнаваме величието на националния дух и просвета", подчерта в обръщението си кметът.

50 деца от асеновградските училища получиха грамоти за постижения през годината на национално и международно ниво. На тържествена церемония бяха връчени грамоти и на заслужили учители и културни дейци от Асеновград. Празникът продължи с богата програма на детски вокални и танцови състави.

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

3000 глоби с фиш и над 580 акта са наложени от КАТ-Пловдив за седмица

За изтеклата седмица на територията на Пловдивска област са регистрирани над 40 пътно-транспортни произшествия с един загинал човек и 15 души ранени – съобщи инспектор Стоян Войводов от сектор "Пътна полиция". За същия период са съставени над 580 акта и близо 3000 глоби с фиш. При анализа на нарушенията прави впечатление повишаване на броя на..

обновено на 07.10.24 в 15:41

Мечките не заспиват, "шетат" из Смолянско

През септември на територията на област Смолян са направени 15 проверки по отношение на защитения вид - кафява мечка. През август проверките от експерти на РИОСВ за щети от мечки в региона са били 22, а през юли едва девет. През септември служители на екоинспекцията в Смолян са реагирали на 15 сигнала за нападения на кафеви мечки и нанесени от..

публикувано на 07.10.24 в 15:21

С 12 млн. лева ремонтират изцяло дома за стари хора в Пловдив

Преустройство, реконструкция, основен ремонт, енергийно саниране и благоустрояване за близо 12 милиона лева без ДДС ще бъде направен на Дома за стари хора „Св. Василий Велики“ в Пловдив.  В ход е обществена поръчка, в която са заложени обновяване на сградния фонд, покривите, топлоизолация, нова ПВЦ-дограма, изграждане на достъпна среда и цялостно..

обновено на 07.10.24 в 14:06

Пещерата "Добростански бисер" затвори за туристи до май 2025г.

5600 туристи са посетили пещерата „Добростански бисер“ от месец май до септември.  Освен от България, природният феномен е разгледан и от гости от 25 държави от целия свят, сред които Нова зеландия, Япония и Мексико.  За 5-те месеца активен сезон приходите, постъпили в бюджета на Общинското предприятие „Туризъм“ в Асеновград са над 36 000 лв,..

публикувано на 07.10.24 в 13:36

Среднощно убийство шокира хората в с. Столетово

48-годишният Борис Кисьов е убит в карловското село Столетово снощи. За това съобщи кметът на селото  Мирослав Колев, а от полицията в Пловдив потвърдиха за случая. Оттам  уточниха, че безжизненото тяло на мъжа е намерено снощи  в наследствената му къща. При първоначалния оглед са установени следи от насилие. Кисьов е бил намушкан с нож и е..

обновено на 07.10.24 в 11:17