Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическият език става все по-агресивен

доц. д-р Надежда Сталянова

Езикът ни  - на пиедестал ....или низвергнат. От ракурсите на празника и на конюнктурата на делничното говорене – жив, обогатен и  ограбен, свидетел на всичко. Как ни говорят хората от властта и как ги разбираме в останалите дни от годината, изключвайки празника на Писмеността и на Словото.  За новите модели на езиково общуване, налагащите се норми и тревожните симптоми в езиковата култура на политиците – събеседник – доц.д-р Надежда Сталянова от СУ „Климент Охридски“. 

Ние изследваме начина, по  който говорят публичните личности, защото не ги познаваме като професионалисти в областта, в която те работят. До нас стигат само техните думи и затова е важно да обърнем внимание на начина, по който те говорят. В публичното говорене на българските политици днес откриваме две тенденции. Едната  от тях е придържането към брюкселския новоговор или както някои изследователи го наричат, брюкселския „дървен“ език. В този тип изказ преобладава абстрактното говорене, наситено с много терминология. То е много слабо информативно, защото  зад витиеватите фрази долавяме трудно това, което иска да ни каже политикът. Това е единият полюс.  Другият полюс е  принизяването и уеднаквяването  на публичната реч с ниския стилов регистър, с  битовото общуване. Това е тип изказ, който сме свикнали да чуваме, когато приятели са седнали около маса и някакси сетивата ни не възприемат добре да чуват от устата на хората, които ни управляват, говоренето по „махленски начин“, подчерта доц. Сталянова. По думите й, вече е много трудно да отличим говоренето на човека без никакви претенции от политика, който е с претенции да е част от някакъв елит.

Доц Сталянова заяви, че общото мнение на колегите й от университета е, че днес е трудно  студентите да бъдат научени на изящна словесност, защото извън аудиториите е сложно да бъде посочен модел на подражание, модел на реч, който използва риторически похвати и е завладяващ и увличащ последователи.

Доц Сталянова припомни, че на политическата сцена в близкото минало сме имали много силни примери за интелектуално присъствие и  в Парламента и изрази надежда, че това ще се случи отново в българската политика. Като пример тя посочи начина, по който са говорили в зала Блага Димитрова, Валери Петров, Гиньо Ганев, които поставиха висока летва в публичното говорене.

С европеизирането и глобализирането на нашия живот се глобализира и езикът и общуването и с Европа, и с Америка стана лесно, заради нтернационализираната лексика. Езикът е точно тази част от нашия живот, който най-бързо откликва на всякакви промени. Механизмът е много прост – когато в живота ни се появи нещо ново, то винаги идва с думата, която го назовава.  От друга страна обаче точно интернационализираната лексика е причината за „брюкселския дървен език“, който разчита на клишета, подчерта доц. Сталянова.

Българският политически език става все по-агресивен и в последния Парламент езикът на контраста и омразата е много силен, заяви още доц. Надежда Сталянова. Чуйте повече от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09

От 1 юли в Смолян влизат в сила новите зони за платено паркиране

От 1 юли влизат в сила новите зони за платено паркиране на територията на Смолян. Те са само в административни райони, където много хора идват по работа, като сме се съобразили да не са в жилищни райони, подчерта пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Марин Захариев. От днес е в сила платеното паркиране в Смолян Той припомни, че..

публикувано на 21.06.24 в 14:18

За патриарха да разсъждаваме църковно, а не - геополитически

По-малко от десет дни до избора на следващия български Патриарх и след като Светия Синод избра трима претенденти за Патриарх - митрополит Григорий Врачански, митрополит Гавриил Ловчански и митрополит Даниил Видински, какво означава направеният избор и как ще бъде избран  патриархът - събеседник -  проф. д-р Павел Павлов - преподавател в..

публикувано на 21.06.24 в 10:56

ИТН подкрепи Назарян за шеф на НС, за да си вдигне цената

Няколко са сигналите на старта на 50-то НС. На първо място първата и втората политически сили заявиха, че искат този парламент да продължи да работи, а те се нуждаеха от малка подкрепа - едва 6 гласа не им достигаха. В случая с председателя на НС те я получиха от ИТН, но съвсем друга би била подкрепата в друга ситуация. Това заяви политологът проф...

публикувано на 21.06.24 в 10:34