Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британци определиха ефективните методи за борба със стреса

Според учените четири са дейностите, които могат да ви освободят от напрежението. 

На първо място попада четенето на книга, като 68% от участниците в допитването са споделили, че четейки се освобождават от стреса. Редица експерименти са доказали, че четенето, независимо от жанра на книгата, може да разтовари психиката ви от всички фактори, предизвикващи стрес.

Книгите ни помагат да релаксираме ефективно, като бягаме от действителността и се оставяме изцяло на въображението. Освен това четенето е и прекрасна възможност да се отпуснете на 100%.

На второ място в класацията застава слушането на музика. 61% от участниците в проведеното допитване се доверяват на музиката, за да се освободят от стреса. Проучвания доказват, че музиката с бърз и отчетлив ритъм може да накара мозъчните вълни да резонират в синхрон с ритъма. По-бързия ритъм носи добра концентрация, а по-бавния ритъм - спокойствие.

Вече е доказан фактът, че поп-рок музиката е изградена въз основа на въздействието на определени инфразвукови честоти. Те принуждават човек да танцува дори да не желае. Също така рок музика активизира сексуалната енергия и пробужда животинските инстинкти.

На трето място в най-ефективните методи за борба със стреса според британското проучване е среща на кафе или чай с приятели, като този метод е посочен от 54% от анкетираните. Според проучването трябва да се срещате с приятелите си поне веднъж седмично, за да споделите проблемите си и да се разтоварите. 

Срещите с приятели действат като антидепресант, тъй като с тях можем да споделим проблемите си, а те да ни разсеят и да ни накарат да се чувстваме по-добре. На четвърто място в класацията застава разходката на чист въздух. Тя е предпочитан метод за борба срещу стреса за 42% от британците.

Според изследванията човек трябва да се разхожда поне 70 минути на ден, освен за да е физически здрав, и за да свали напрежението, натрупано през работния ден.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Безупречно начало за Григор Димитров в сезона на трева

Григор Димитров започна с убедителна победа участието си в сезона на тревни кортове. В среща от първия кръг на АТР 500 турнира в Куинс Клъб, Лондон, най-добрият български тенисист се наложи с 2:0 сета над Адриан Манарино (Франция), в отделните части 6:1, 6:2. Срещата продължи само 63 минути. Това е шеста победа от шест мача за Димитров срещу Манарино. От..

публикувано на 17.06.24 в 17:59

Ясни са евентуалните съперници на Ботев в евротурнирите

УЕФА обяви подробности за предстоящия жребий за първия квалификационен кръг на Лига Европа . Жребият ще се състои утре (вторник) от 16:00 часа в Нион, Швейцария. Ботев (Пловдив) ще е сред непоставените отбори, като "канарчетата" ще срещнат някой измежду Шериф Тираспол, Марибор, Тобол, Висла Краков, Пафос и Пакши. Мачовете ще се играят на 11 юли и 18..

публикувано на 17.06.24 в 17:58

Любослав Пенев бе представен като старши треньор на Локомотив

Любослав Пенев бе официално представен като старши треньор на Локомотив! Това се случи днес на специална пресконференция преди първата тренировка на тима. Той бе представен от спортния директор Илко Пиргов, който му пожелава много успехи начело на отбора. Любослав Пенев е роден на 31 август 1966 година в Добрич. В кариерата си като наставник е бил..

публикувано на 17.06.24 в 17:55

Марина Иванова за психологията на човека и лисицата

Марина Иванова е дипломиран психолог, член на Дружеството на психолозите в България. Зад гърба си има курсове по „Психологическо консултиране“, „Мотивационно интервю“, както и завършен тренинг с ОХ карти и Арт терапия. Едно от най-важните неща в нейния живот е споделянето.  Чрез споделяне на своите таланти и емоции, тя иска да бъде..

обновено на 17.06.24 в 17:08
Анка Узунова

Анка Узунова - носителката на бронз от Москва 1980

Легендата Анка Узунова е родена на 12.01.1955 г. в благоевградското село Копривлен Тя  е в състава на националния отбор на България, извоювал  бронзов медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г.одина. Първи стъпки във волейбола прави през 1968 година при треньорите Иван Батев и Кирил Недев. Състезава се за "Марица" (Пловдив) през 1970-1981 г. и..

публикувано на 17.06.24 в 15:08