Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДСБ: Корупция тресе транспортния проект на Пловдив, Тотев да каже КОЙ?

| обновено на 05.07.16 в 17:14

Кметът на Пловдив Иван Тотев да отговори кой ще понесе отговорност за проваления Транспортен проект. За това призоваха от ДСБ на извънредна пресконференция . 

По думите на лидера на местната организация Йордан Иванов, управата на града дължи отговор на пловдивчани защо  е подписан приемо-предавателния протокол, защо е извършено  плащане  към фирмата изпълнител  и към 31 декември 2015 година общината е приела и подписала документ, че проектът е изпълнен, а системата и досега не работи. 

„Общината в качеството си на възложител по договора  не е защитила интереса на пловдивчани като неправомерно е разплатила сума по-голяма от 8 милиона лева и едновременно с това  се е лишила възможността да иска неустойка в размер на  над 81 хиляди лева на ден, както е по договор", допълни Иванов. Той уточни, че от сайта  на АОП се вижда, че на 28 януари 2016 година общината е публикувала информация, че договора за изграждане, внедряване и поддръжка на система за управление на градския транспорт  е изпълнен в срок и в пълен обем, всички суми са разплатени, не се дължат суми и не са платени неустойки. 

„След като  системата за управление на градския транспорт не работи и за това местната управа имаше до момента 5 извинения -.НАП, шофьорите, които  саботират продажбата на билети, софтуерен проблем, токов удар и т.н  е крайно време Тотев да си изкара главата от пясъка и да спре да занимава пловдивчани с виновни експерти и  да каже кой ще понесе отговорност за пълния провал на проекта", категоричен е Иванов. 

От своя страна народният представител и зам.председател на ДСБ Атанас Атанасов коментира, че проблемът е сериозен и не е изключено да става въпрос за корупционна схема и раздаване на комисионни. “ Дадени са много пари, а работата не е свършена". Ако кметът Тотев не реагира своевременно и адекватно, ние сме в готовност да предприемем действия на национално ниво чрез нашите народни представители и да сезираме ОЛАФ чрез нашия евродепутат, заяви Атанасов.

Според ДСБ общината трябва да  предиви  претенция, ако се налага и по съдебен ред, и да защити в максимална степен парите на пловдивчани. Преди всичко обаче, кметът Тотев трябва да отговори „кой ще понесе отговорност за това деяние и чий подписи стоят под документите?“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община "Марица" получи 4 мил. лева за път до завод за авточасти

Държавата ще финансира изграждането на нова пътна връзка в община Марица. На днешното си заседание правителството отпусна 3 919 000 лева от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за път до завод за производство на автомобилни част от "Зиес Юръп".  Инвестицията по проекта е в размер на над 18 млн. лв. и се предвижда разкриването на 101..

публикувано на 02.10.24 в 16:52

И в Смолянския театър са източени 1 млн. лв., доведоха директора в Пловдив

Директорът на смолянския театър Румен Бечев е доведен с полиция за разпит в Пловдив, но не е задържан. От пловдивската окръжна прокуратура уточниха, че развитие казуса с източването на средства се очаква в утрешния ден.    По-рано бе съобщено за сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян, установени при  проверка,..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

Няма опасност за разрастване на огнището на птичи грип от фермата в Държавното ловно стопанство в Стряма. Заболелите и контактни птици в обекта са умъртвени по хумамен начин. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив. Областният управител Христина Янчева увери, че се вземат всички мерки за..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25