Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставки на газ от Иран са възможни, но слабо вероятни

| обновено на 12.07.16 в 15:53

В рамките на посещението в Иран на правителствената ни делегация, водена от премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова водиха разговори в Техеран за сътрудничество в областта на ядрената енергетика.  

Иранската страна беше информирана за решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и "Атомстройекспорт" във връзка с проекта за АЕЦ "Белене". По време на визитата се обсъди и възможността за нов транспортен коридор, по който може да се пренася и газ. 


Теоретично е възможно България да получава в близките години нефт и газ от Иран, но за това се изискват сериозни усилия, и ми се струва, че вероятността това да се случи е много ниска, коментира енергийният експерт Христо Казанджиев.

Твърде много политика и геополитика има в едно подобно начинание и пазарът на газ в България е доста затворен засега. Друг е въпросът, че българското правителство трябва да работи систематично за диверсификацията, за да си случат подобни идеи и възможности.

България може да реши всичките си проблеми с доставките на природен газ само ако си осигури и други източници, такива които да не идват от съседните й страни. А това е дългосрочно усилия и в този смисъл иранската визита е по-скоро събитие с пиар ефект, каза още Казанджиев.

Според Казанджиев относно идеята за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" трябва много бързо да се действа. Такава продажба на Иран е възможна, но ще бъде в наш финансов ущърб, защото не сме в позиция да договаряме добра цена. Руската страна е заинтересована да реализира тази продажба и при един балансиран подход могат да се съберат интересите на Русия Иран и България. 

Не мога да кажа дали е по-добре за България оборудването да се използва за нов блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като по този въпрос има разнобой в мненията на специалистите, добави още Христо Казанджиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17
Първан Симеонов

Притеснявам се дали хората ще отговарят честно на екзитпола

На тези избори много се притесняваме от това колко искрени ще бъдат анкетираните за екзитпола, както и дали системно няма да отказват респонденти от една и съща политическа сила. Подобно явление е изключително притеснително предвид напрегнатата ситуация в разделен политически сектор. Това коментира социологът Първан Симеонов от „Галъп..

публикувано на 18.10.24 в 16:41

Годните за пиене води у нас са под средното ниво в Европа

Две трети от водните ресурси в Европа са замърсени с химикали.  Само 37% от езерата и реките в Европа отговарят на критериите за добро екологично състояние. Това предупреждава  Европейската агенция за околната среда в доклад, публикуван тази седмица.  В доклада обаче не са анализирани данните за България , тъй като страната ни все още не е..

публикувано на 18.10.24 в 16:17

Открит навреме, ракът на гърдата не е присъда

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания като темата на инициативата този път е не само битката със заболяването, но и духовно оцеляване, и физическо преодоляване на диагнозата.  В програма "Точно днес" п редседателя на организацията Ивелина Радева припомни, че целта..

публикувано на 18.10.24 в 09:59

Радиото са хората, но те не са финансово стимулирани

С три гласа "за" и два "против" Съветът за електронни медии избра днес за генерален директор на Българското национално радио Милен Митев. Той поема поста за втори мандат през следващите три години.  Радиото ще защитава журналистите си Радиото това са преди всичко хората . Те създават неговия облик и неговия дух. Затова едно от най -..

публикувано на 17.10.24 в 15:10