Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не може да се обича с омраза

Когато обвиняваме толкова много хората в това, че изпитват страхове от бежанците, трябва да си даваме сметка, че  страховете на голяма част от тях са легитимни, защото те нямат достатъчно достоверни източници, за да знаят какво точно  се случва. На второ място, хората, които искат да живеят в нормална държава, включително и аз, се борим със злоупотребата със страховете  и злоупотребата с омразата за политически цели, както се случи категорично с бежанците в Елин Пелин. Това е престъпление, за което ние не трябва да си затваряме очите. И не трябва да търпим. Това заяви  бившият заместник-министър на МТСП Деница Сачева. 

По думите й, дискусията не  е за бежанците и за това дали можем да се справим с проблема. Дискусията е за това, използват ли се страховете на хората за политически цели в една предизборна кампания и в случая с Елин Пелин това е категорично така.

На хората трябва да бъде обяснено, че насаждането на страхове и омраза няма да ги предпази от това, от което те се страхуват, а точно обратното – би могло да предизвика напрежение, което политиците, заиграващи се с техните страхове, няма да могат да спрат. Има обаче и нещо друго в този случай. Преди месец излезе информация в медиите, че кметът на Елин Пелин има проблеми с Прокуратурата, заради това че не е излязъл от търговски дружества, че е подал документи с невярно съдържание, т.е. налице е натиск той да бъде отстранен от поста, заради неспазване на Закона. Вероятно действията му сега са превантивни, за да може да има причина, с която след това да говори в публичното пространство, че е отстранен не защото е нарушил Закона, а защото  защитава гражданите на Елин Пелин. И към момента на територията на Елин Пелин живеят повече от 50 сирийски граждани, включително и синът на въпросното семейство, който работи в София и никога досега там  не е имало проблеми. Защо се случи обаче точно сега? Оставям на слушателите да преценят. Геополитическите проблеми няма да бъдат решени с местна омраза. Енергията на гражданите трябва да бъде канализирана  да предизвикат политиците към действия и политики, свързани с борбата с каналджийството, защитата на интересите на България  на европейско ниво и с адекватно представяне на българската позиция и на трето място – с това,  да изискват от властите адекватна грижа за тези, които вече са  влезли в страната, точно за да се намаляват напрежението и радикализацията.

Обществената среда, в която  в момента се води дискусията преди изборите е тежка, хората не вярват на никого и на нищо. В България трудно можем да намерим авторитети – хора, които да обединяват нацията и това е много сериозен проблем, защото той ще попречи на всяка една политика – дори и да е добра, дългосрочна  и смислена, да бъде реализирана. В капана на недоверието ще попаднат самите граждани.  България не може да се обича с омраза.

Повече чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23