Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силна писателска конкуренция за награда "Пловдив" и само една номинация в категория "Театър"

49 са номинациите за наградите „Пловдив“, които и тази година ще бъдат връчени в навечерието на 24 май.  Те са в 10 категории за постижения на автори и творчески колективи, реализирани през миналата година.

Най- много  - 9 автори - са номинирани в раздела „Художествена литература”. В конкуренция с издадените си през миналата година произведения влизат Недялко Славов, Божана Апостолова, Йохан Девлетян, Начо Христосков, Антон Баев, Александър Секулов, Милчо Караиванов, Делчо Гороламов и Георги Стоянов.

В категория „Музика“ има 7 предложения  - за артистите  от Пловдивската опера – Евгения Ралчева, Константин Добройков и Ивайло Михайлов.  С номинация е и ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев. С две предложения е фолклорният ансамбъл „Българе”. Формацията е номинирана и в раздела за "Културно наследство и съхраняване на паметта". Там предложения за приза са получили още Андрей Андреев, Димитър Райчев, списание „Нула 32“, Елена Кривошиева и арх. Петкана Бакалова.

В раздел „Изобразително изкуство“  с две номинации е художникът Атанас Хранов.  В състезанието са и  група РъБ, Недялко Итинов и Йордан Велчев, Иван Краевски, Димитър Воденичаров и Васил Маргаритов.

За "Постижения в областта на изкуството за деца" с две номинации е балетното студио „Буратино“, в надпреварата участват Държавната опера Пловдив и писателкта Величка Настрадинова, Хорът на Пловдивските момчета и Държавният куклен театър.

 Единственото предложение в категория "Театър" е за постановката на Кукления театър „Дама пика“.

Четири са проектите, които ще влязат в конкуренция за раздел „Архитектура“, а за журналистически постижения кандидатите за награда Пловдив са Руслан Йорданов, Светозар Гледачев  и Владислав Севов.

За тазгодишния приз за "Художествен превод" конкуренти са  Анета Тошева и Емилия Сивкова, а в раздела "Аудиовизуални изкуства, фотография и операторско майсторство" номиниции имат Виолин Палейков и Нончо Нончев в състезание с Виктор Цонев.

Оценяването предложенията ще направят от осем специализирани комисии, които съгласно утвърдения Статут на Награди „Пловдив“, се назначават със заповед на Кмета на Пловдив .Иван Тотев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

публикувано на 05.07.24 в 16:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29