Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Натрупаните в годините дългове в здравеопазването да се занулят

Има възможност болниците да получат парите си, след като стана ясно, че могат да правят преразход на въведените им лимите до 3 процента, това съобщи в интервю за Радио Пловдив заместник – председателят на БЛС д-р Галина Павлова след проведената среща в НЗОК. 

По думите й, напрежението между съсловието и Касата не е туширано, но е относително спокойно. От НЗОК са поели и ангажимент да направят  корекции в бюджетите на болниците, там където действително има намаления.

Този бюджет обаче не е достатъчен за пациентите и ги ощетява, смята д-р Павлова.

БЛС ще изчака официалния договор на Касата за изплащането на  надлимитната дейност от 19,5 милиона лева и ако отговорът е не, ще бъдат заведени дела. За министъра на финансите здравеопазването приоритет ли е? Защо преди изборите беше казано, че ще средствата ще бъдат дадени, а сега се казва друго? Кога управляващите казват истината – преди или след изборите? - попита заместник – председателят на БЛС.

Тя подчерта, че всички лекарства, които излизат на пазара, дърпат голям ресурс  от около 1 млд и 200 -300 милиона лева, колкото са парите за болниците. Като се изключат онкоболните за  другите заболявания няма средства и това ще се отрази на пациентите. Ако не се намери механизъм за лекарствата нещата ще излязат от контрол. Дори резервът на Касата няма да бъде достатъчен, коментира Павлова.

Идеята на БЛС е натрупаните и неразплатени задължения от предишни години да се занулят, а бюджетът да бъде поставен на изходна позиция. 

Вярваме, че новият министър проф. Николай Петров, който е диалогичен човек, умее да степенува приоритетите и ние ще му дадем подкрепата си. Сред неотложните задачи тя посочи определянето на основния и на  допълнителния пакет медицински дейности и дали ще влезе допълнителното здравно застраховане. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43