Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма буйна радост без пари по сметките на "Пловдив 2019"

За максимална оперативност на Общинския съвет, който да коригира бюджета на Пловдив така, че да се изплатят парите за подготовка  на домакинството града като столица на културата на Европа апелира в интервю пред Радио Пловдив арт директорът на фондацията Светлана Куюмджиева. С нея разговаряме след правителственото решение от сряда, което изработи система и график за разплащане за инфраструктурни проекти. Дейностите по отделните артистични проекти ще се финансират от местния бюджет. За тази година фондацията очаква 7 милиона лева.

Радио Пловдив: На пръв поглед новините са добри, защото финансирането е осигурено, мина през Министерски съвет,  разчетено и по години. Вие така ли ги четете – добри, обнадеждаващи и ясни, което е важно за планирането?

Светлана Куюмджиева: Да, новините са добри, аз съм доволна от развитието на събитията в последната седмица. Доволна съм и че имахме възможност да представим и прогреса на работата ни до тук, това беше изключително важно, което се случи в понеделник в Пловдив, тази среща работна. Решението на Министерския съвет беше изключително експедитивно, така както бяха поети ангажименти по време на срещата от министър-председателя. Като цяло новините са добри, но да ви кажа средствата преди да постъпят  във фондация „Пловдив 2019” аз няма да бързам да изпадам в буйна радост, защото сега предстоят процедури административни, преработване на годишния бюджет на фондация „Пловдив 2019”, гласуване на общински съвет – това е административен процес, който също отнема време и надявам се да бъде по-бързо завършен с добри резултати.

Сумата се отпуска за инфраструктура на община Пловдив, съответно община Пловдив компенсира от собствения си капиталов бюджет програмата на фондацията.

Радио Пловдив: Вие както ще искате сега според новата процедура - тези 7 милиона лева?

Светлана Куюмджиева: Да, да, така е. според многогодишната програма, така както е гласувано от Министерски съвет.

Радио Пловдив: Те накуп ли да бъдат изплатени или е допустимо според вашата работа някакво разсрочване, някакъв план?

Светлана Куюмджиева: Да, допустимо е разсрочване, абсолютно допустимо е разсрочване изплащането на тази сума. Самите ни плащания и нашите към кандидатите не се случват накуп  - те са разсрочени, на базата на междинни отчети, така че това е абсолютно допустимо това да се случи на няколко транша, няма да създаде някакви затруднения.

Радио Пловдив: До край на годината 7 милиона лева. Колко трябва да бъде мининумът като начално постъпление, за да може да сте начисто с оператори, с които вече работите и какъв дефицит имате в плащанията към тях в момента?

Светлана Куюмджиева: На мене ми е много трудно да отговора на този въпрос, защото тук трябва да включа вече селектираните проекти от отворените покани, които направихме тази година, т. е. да извадят техните разговори за 2017 г. , да се преговори с тях също кои от тях ще успеят все пак да реализират през 2017 г. , защото сме вече юни месец, както се казва годината почти минала, много от тях няма да имат възможност да реализират нито събитията си, нито отчетите си до края на тази година. Мога да кажа, че последния дефицит, който пресмятахме извън проектите от отворените покани  беш4е някъде около половин милион, но това беше минус в бюджета ни. Но това е извън проектите, които са селектирани вече.

Радио Пловдив: Можете ли да кажете кои са тези проекти, кое е ако не пред риск поне в някакво безпокойство, напрегнато очакване на финансиране?

Светлана Куюмджиева: Има риск за повечето от тях, особено  тези, които са заложили дейности  през 2017 г., част от тях са според мен абсолютно пропаднали за тази година, други са в риск, но не искам да споменавам конкретни проекти, защото няма да е коректно на този етап. Има международни проекти между тях, има пловдивски проекти на национално ниво, които са от софийски културни оператори, другите градове, които също са кандидатствали при нас. Много от кандидатите са възприели тази идея, че търсим дългосрочно планиране.

Радио Пловдив: Все пак като процент какво отпадна, защото не беше добре съгласувано, не беше добре измислено, начертано като административна процедура? Това което казвате е сериозно, ние очакваме, вие също, градът, целият проект стъпки напред, а се оказва, че ето сега сме в ситуация на провалени проекти.

Светлана Куюмджиева: Ние не сме спирали да работим, въпреки всичките затруднения. По принцип цялата програма има закъснение в момента някъде от около 5 – 6 месеца, което не е малко. В това закъснение са пропаднали много възможности, но като цяло проекти не са отпаднали все още. Тепърва предстои да се види как може да бъдат променени, редуцирани, да се види как може да бъдат реализирани в този времеви срок, който ни остава.

По принцип всичките правила са разписани така, че на кандидатите на културните организации да е пределно ясно  и когато те кандидатстват, се съгласяват вече с тези правила. 

Радио Пловдив: По програмата „Пловдив 2019” до края на тази година какво ще може да се случи, да се види и кое ще остане под въпрос?

Светлана Куюмджиева: Започват големите фестивали, които успяхме да договорим още в първата сесия на отворените ни покани. През целия юни ще има събития, освен нови, те са и  много добре развити в момента за града и те вече представят едно лице на инициативата Европейска столица на културата с мащаб на мислене, с международно участие, така че има с какво да се похвалим. Да не говорим, че продължават  и малките събития, малките инициативи, които подкрепяме в Капана, те си  продължават. Ние сега ще отворим и нова покана за Капана и това, което сме казали още от началото на годината, че ще помислим за отворена покана и за читалищата  - тя е  готова процедурата, просто сме задържали до момента, т. е. тези две интересни лица на инициативата Европейска столица на културата, те си се проявяват – едното с масовите събития, с международните участия, с големите публики, другото с по-малките проекти, с по-социалното ниво. Това е видимо и в момента и през юни съвсем ще избухне – пак казвам това се три фестивала, да не говорим, че тече и още един по-социален проект – в Столипиново. Затова казвам, че не сме спирали да работим и  целия си наличен ресурс ние сме впрегнали в реализация на програмата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08

Силен ход за кабинет - Бойко Борисов да даде крачка назад

Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, за сложните преговори, за правителство на малцинството лансирано от Бойко Борисов, говорим с политолога доц. Иван Начев . Доц. Начев каза, че поредните избори у нас донесоха умора от безкрайните гласувани през последните няколко години, както и това, че никой..

публикувано на 25.06.24 в 09:49

"Образователни маршрути-България" - от Атина до Пловдив

Ученици от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина са на посещение в Пловдив по проект на Министерството на образованието и науката. Ние сме в града за пет дни, съобщи директорът на училището Мими Ничева .  МОН отпуска средства по проекта "Образователни маршрути-България", с него децата, които се обучават в български..

публикувано на 25.06.24 в 09:05

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33