Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки срещу демографската криза обсъдиха на кръгла маса в Пловдив

Стимули за работещите майки,  политики към хората от третата възраст, доплнително образование и учене през целия живот са част от мерките за справяне с демографската криза у нас. Около това становище се обединиха участниците в кръглата маса на тема  „Подобряване на демографското състояние на Република България“, която се  организира от кабинета на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. 

Според експертите у нас има два основни проблема. Единият е процес на числено намаляване на населението, ниска ражадемост и отрицателен прираст, а другият е застаряването. Между двете преброявания от 2001-2011 г . населението ни  е намаляло с повече от половин млн. души, съобщи  Христина Христова, бивш социален министър и настоящ съветник на вицепремиера Симеонов.

По думите й раждаемостта у нас продължава да намалява, намалява и броят на жените в детеродна възраст. В момента в България най- малък е делът на населението до 15 години, а най-голям на хората над 65 години. През 2016 година имаме отрицателен прираст, - 6 на 1000 души, уточни Христова. Според нея проблемът с миграцията продължава да е сериозен, защото 48% от напусналите България през последните години са на възраст от 20 до 39 години. 

Трайното обезлюдяване  и неравномерно разпределение на населението у нас е също тревожна тендеция. Средно по 6 населени местта остават без жители, а в момента има 181 селища без нито един жител, коментира Христова. В България смърността е по-висока от средната за Европа. Като най-висока е в северозападна България, в областите Видин, Монтана и Враца, а най-ниска в областите Кърдажали, София и Благоевград. Причините за това са комплексни и са свързани с икономическата нестабилност, стреса, здравния риск, условията и начина на живот.

Тя смята,  че за да се промени демографската картина на България трябват системни мерки, които според нея са започнали в страната. След 20 години например 1/4 от участващите в пазара на труда ще бъдат над 65 годишна възраст и за тях трябва да се създаде възможност да продължат достойно живата си и да  продължат да бъдат полезни на обществото.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28

Бутат Бетонния мост още тази вечер

Днес следобед започва  демонтажът на Бетонния мост. Това съобщи ръководителят на проекта от страна на изпълнителя за Радио Пловдив. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.  Разрушителните дейности ще продължат три денонощия без..

обновено на 28.06.24 в 17:27

От 3 юли затварят част от Гребния канал в Пловдив

От 3 юли започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал. Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кану-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на 21..

обновено на 28.06.24 в 17:26

Хванаха десетки пияни и дрогирани шофьори за две седмици в Пловдивско

Хиляди нарушители, десетки пияни и дрогирани шофьори заловиха екипите на „Пътна полиция“ и тринадесетте районни управления  на територията на Пловдив и региона  в рамките на продължилите две седмици стриктни проверки по пътищата.   В периода от 14 до 27 юли са проверени почти 20 500 автомобили и над 17 200 души. Засечени са близо 11 400..

обновено на 28.06.24 в 16:59

„Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лв. в 17 нови събития

Фондация „Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лева за събития по програма „Зелена Култура – Зелен Град“. 17 събития от общо 34 проектни предложения вече са класирани от експертното жури и получават финансиране. Те ще се реализират в градските паркове, тепетата, както и на открити сцени и публични пространства в кварталите на града. Целта е да се..

публикувано на 28.06.24 в 15:59