Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарствата - генерици ще спестят много средства на НЗОК

Във връзка със задълбочаващата се финансова неустойчивост на здравната сфера в България, експертите от Експертен клуб за икономика и политика -  ЕКИП твърдят, че са намерили решение на проблема, касаещ непрекъснатото увеличение на разходите за медикаменти на НЗОК. 

За анализа те използват данни за лекарствени продукти за лечение на артериална хипертония.  Групата е избрана, поради факта, че сърдечно-съдовите заболявания са една от причините България да е водеща в класациите по заболеваемост и смъртност от същите в Европа.

изводът, който правят икономическите анализатори е, че плащанията на каката ще спаднат драстично ако се потребяват повече лекарства- генерици, тоест заместители.

В интервю за предаването "Точно днес" икономистът Стоян Панчев направи уговорка, че изследването и предложението няма претенции да дава медицински препоръки, а коментира икономическите механизми на пазара с лекарствени продукти.

По думите ме в сферата на здравеопазването има много интереси и лобита, а не рядко в коментарите има и твърде много емоция, което вреди на правилното регулиране на системата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Млада майка се бори с рака, фенове на Локото помагат

Семейство от Пловдив с две малки деца има нужда от помощ, след като майката беше оперирана от тумор на мозъка в истанбулска клиника. Младата Евдокия Трайкова се нуждае от последващо лечение, което ще струва скъпо, а семейството не разполага с такива огромни средства. Затова фенклубът на футболен клуб „Локомотив“ Пловдив организира..

публикувано на 13.06.24 в 17:13

Поставяне на една такса достъп за всички е несправедливо

"Обединяването на ВиК услугите на база административни области означава, че  всяка  нова Асоциация на ВиК операторите ще бъде с различна по големина и начини на добиване и управление на водните ресурси. Знаем, че най-скъпа е водата на тези дружества, които я добиват чрез помпи от подземни източници, а най-евтина - която се ползва от язовирите по..

публикувано на 13.06.24 в 17:12

ГЕРБ, ДПС и ИТН ще управляват, може би "Величие" ще помага

Победих 2/3 от партиите, които участваха на изборите. Като независим срещу партийни структури бих казал, че постигнах добър резултат. Изводът, който може да се направи е, че х ората са изключително отвратени от политическата и партийната система. Те считат, че политическите фигури, които са на сцената, трябва да бъдат заменени  с хора,..

публикувано на 13.06.24 в 16:21

Възможна е нова група на крайнодесни партии в ЕП

Пълноправното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство продължава да зависи от добрата воля на Австрия. Там във възход обаче, поне според резултатите от изборите за Европейски парламент, е неодобряващата този акт крайнодясна Партия на свободата. В интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Светослав Терзиев от..

публикувано на 13.06.24 в 16:08
Цветанка Андреева

Ще се търси проевропейско правителство по квоти

По-вероятно е да имаме проевропейско правителство отколкото експертно, тъй като второто няма да е стабилно заради липсата на единство по различни теми. Това коментира политологът Цветанка Андреева в програма „Точно днес“. Добави още, че това е единственият вариант да се има ясна концепция, идеология на какви принципи ще почива това мнозинство...

публикувано на 13.06.24 в 10:54