Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не корупцията, а третият пол може да разтресе управлението

| обновено на 25.01.18 в 16:11

Лесно е да се заглушат дебатите за корупцията, защото темата е много голяма, не се управлява публично добре и е трудна за оперативно управление. Почти никоя държава в света не се е справила с корупцията, заяви в интервю за Радио Пловдив политическият психолог проф. д-р Антоанета Христова. 

Този, който иска вот на недоверие по тази тема, рискува да се загуби в общоговоренето, а това е много опасно в политиката. Това се и случи, коментира психологът.

Проф. Христова подчерта, че дебатът за Истанбулската конвенция засяга много конкретни страхове, с конкретни параметри - притесненията за промяна на ценностната система, за въвеждането на трети, десети и т.н. пол, и най-страшното - неговото евентуално вкарване като образователна тема в училище. Това предизвиква много силна родителска защита, да се предпази детето от ненавременна информация, подчерта Антоанета Христова. 

Т.е. толерантността е една тема, а интересът към различното е друга тема. Това плаши българина и неговите консервативни, сериозно запазени ценности, защото либералните през последните години ни разочароваха тежко. Затова Инстанбулската конвенция предизвиква много по-сериозен дебат, отколкото този за корупцията, обясни проф. Христова.

В документа, който съпътства конвенцията, социалната роля на пола, разбирането на джендъра като социално формирование отварят много врати. Така по важната тема за защитата на по-слабите от по-силните, толерантността към различните може да се измести и скрито зад нея се промъква темата за разбирането на различните, т.е. третия пол. Лошото е промяната в ценностното разбиране как и по какъв начин информацията за различните ще стигне до децата, поясни Антоанета Христова. 

Референдумът за ратифицирането на Истанбулската конвенция ще бъде тотална манипулация, защото ще бъдат използвани основателните страхове на хората, за да се добие политическа доминация. Това е средство за политическа война, а не подход към решаването на проблема. Референдумът най-вероятно ще бъде с отрицателен резултат и ще бъде средство за атака от тези, които го внасят, заяви политическият психолог. 

Даже с колегите коментирахме, че не вотът за корупцията, а третият пол може да разтресе управлението, допълни Христова. 

Отлагането, обявено от Цветан Цветанов, няма да сближи позициите, надявам се, че това е ход за забавяне или дори отказ от ратифицирането на конвенцията, каза тя. 

По повод отчета за първата година от мандата на президента, Антоанета Христова коментира, че състезанието между премиер и президент продължава. Радев не спести упреците към ГЕРБ и институциите, които се управляват от Борисов. Опозиционното говорене на президента съвпада до голяма степен с голяма част от българското общество. Президентът може да не направи партия, но да има политическа кариера. 

Критичността на Радев не показа влизане в ролята на президента, който трябва да накаже и да потупа по малко всички. Има очевидно сближаване между позициите на президента и на БСП и то е на ниво обща атака и по-голяма критичност, отколкото е убедително, смята тя. 

Според Христова Румен Радев е достатъчно еманципиран от БСП, но интересите им съвпадат. Президентът трябва да е балансьор между управляващи и опозиция в парламента. Бащински критичната роля и към едните, и към другите се изплъзва на президента, но вицепрезидентът Илияна Йотова бе много точна, каза Антоанета Христова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09

От 1 юли в Смолян влизат в сила новите зони за платено паркиране

От 1 юли влизат в сила новите зони за платено паркиране на територията на Смолян. Те са само в административни райони, където много хора идват по работа, като сме се съобразили да не са в жилищни райони, подчерта пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Марин Захариев. От днес е в сила платеното паркиране в Смолян Той припомни, че..

публикувано на 21.06.24 в 14:18

За патриарха да разсъждаваме църковно, а не - геополитически

По-малко от десет дни до избора на следващия български Патриарх и след като Светия Синод избра трима претенденти за Патриарх - митрополит Григорий Врачански, митрополит Гавриил Ловчански и митрополит Даниил Видински, какво означава направеният избор и как ще бъде избран  патриархът - събеседник -  проф. д-р Павел Павлов - преподавател в..

публикувано на 21.06.24 в 10:56

ИТН подкрепи Назарян за шеф на НС, за да си вдигне цената

Няколко са сигналите на старта на 50-то НС. На първо място първата и втората политически сили заявиха, че искат този парламент да продължи да работи, а те се нуждаеха от малка подкрепа - едва 6 гласа не им достигаха. В случая с председателя на НС те я получиха от ИТН, но съвсем друга би била подкрепата в друга ситуация. Това заяви политологът проф...

публикувано на 21.06.24 в 10:34