Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международните конфликти ще рефлектират и върху кабинета

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

Оказва ли се България в особена позиция между Европейския съюз и Русия?

Основен въпрос, който търпи различни интерпретации. Засега страната ни няма да гони руски дипломати заради аферата „Скрипал“. Решението беше взето от Съвета по сигурността към Министерския съвет. След заседанието премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни е показала пълна солидарност с Великобритания, но на този етап няма да експулсира дипломатите на Москва. Чакаме още доказателства по случая, това е основният аргумент за решението. 

Не съм сигурен, че това е разумната позиция. Защото разумното в политиката, обикновено се разбира малко по-късно. Едва ли в ситуацията, в която трябваше да се вземе това решение, България има полезна позиция. Ние сме в такова положение, че каквато и позиция да заемем, винаги ще има проблем в нея. В случая се прави опит едновременно да сме солидарни с Европа, а в същото време да не експулсираме дипломати, коментира Страхил Делийски.

Той смята, че е въпрос на време България да осмисли позицията си по случая "Скрипал".

Далеч съм от мисълта, че това е окончателната позиция на българското правителство. Това е една конюнктурна позиция за печелене на време. Не бих се учудил, ако Борисов промени позицията си, коментира Страхил Делийски.

Напрежението между Русия и Великобритания

Очевидно нещата са достигнали някаква сериозна, гореща точка. Зона на все по-трудни разговорите и комуникацията. Направо се чува дрънченето на оръжия. Интересно е - каква част от европейското гражданско общество и европейските политици ще бъдат убедени в искрените мотиви на двете страни, заяви Делийски.

Как този конфликт ще рефлектира във вътрешнополитчески план у нас

Очаквам в отношенията между ГЕРБ и Патриотичния фронт да се случат маневрите за подаване на оставка на кабинета. Това е една удобна тема за двете страни. Но кой ще изпревари - това ще бъде една от интригите в следващите няколко месеца. Ескалирането на напрежението между Русия и Великобритания ще се отрази и върху отношенията в управляващата коалиция у нас, категоричен е Страхил Делийски.

Цялото интервю със Страхил Делийски можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14