Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бизнесът все още не инвестира в космическите храни

От гледна точка на това, че в Космоса има много неблагоприятни фактори за нормално хранене, космическата храна е особен вид храна. Факторите – безтегловност, повишено налягане, висока радиоактивност, високо нервно-психично  напрежение и др. трябва да бъдат преодолени, за да може да се стигне до нормално хранене в Космоса, подчерта Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии към Висшата селскостопанска академия в София.

.Първоначално, при създаването на първите храни за космонавти се е считало, че  проблемите могат да бъдат решени, като се направят твърди таблетни форми, каквито са например нормалните таблетки на лекарствата, но се оказва, че там се добавят много пълнители и така не може да се достигне до нормално количество енергия, която храната трябва да притежава.

Впоследствие са започнали нови разработки за храна в туби, консервни кутии, които са довели до създаване на нови допълнителни проблеми при използването им на място и така се е достигнало до  създаването на стандартна храна. Такава, с каквато се храним на Земята, но от нея е извлечена със специална технология водата.

 Процесът на лиофилизация, който представлява отделяне на водата при ниска температура и под вакуум, запазва абсолютно всички биологично активни вещества, намиращи се в храната и това отваря възможност за производство на концентрати, екстракти, които могат да се прилагат освен в Космоса, и при разработката на храни, които да се използват тук,  на Земята. Всеки един може да използва тази храна.

По думите на Солаков, липсата на гравитация в Космоса се отразява на вкусовите качества на храната.

Когато организмът е поставен в екстремални условия, тогава се променят редица функции на организма, вкл. и на вкусовите рецептори. Всичко в организма става чрез пренос на сигнали по невронен път и когато организмът е поставен в екстремални условия,  се променят и реакциите му.

По думите на Солаков, в момента у нас има достатъчно специалисти, които могат да произвеждат качествена космическа храна, нови технологии се разработват постоянно, но все още от страна на бизнеса няма заявен интерес да се инвестира в тази сфера. Апаратурата не е никак евтина, обработената храна също не е евтина, но затова пък е най-качествената, подчерта Николай Солаков.

Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
 Владимир Тодоров

Забраните за електрическите тротинетки няма да работят

Водачът на електрическа тротинетка вече е длъжен да има валидна застраховка „Гражданска отговорност“ и превозното средство да е регистрирано. Това са само две от измененията в Закона за движение по пътищата, приети преди дни. Според законодателя с наредба на общинските съвети ще се определят и условията и редът за регистрация на електрически..

обновено на 05.08.25 в 11:09

Ако държавата не помага на доброволците, поне да не пречи

Ако държавата не помага на доброволните формирования, поне да не ги спъва да си вършат работата, каза Красимир Каракашев от Доброволното формирование „Национален отряд за реакция при бедствия – НОРБ“ – Пловдив, което търси  нови попълнения.  Поводът за коментара му са редицата административни дейности и регламенти, които пречат на изпълнението на..

публикувано на 05.08.25 в 10:04

Щастлив съм, че мога да лекувам и да помагам на хората

Кардиологът д-р Динко Господинов от Отделението по кардиохирургия към УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив стана първият и единствен към момента носител на европейски сертификат по кардиология в града и региона.  Ввисокото отличие – European Examination in Core Cardiology Certificate – представлява признание за високо ниво на професионална..

публикувано на 05.08.25 в 08:15

Търсят ментори за даровити деца в неравностойно положение

Търсят ментори за талантливи деца в неравностойно положение. Сред даровитите младежи са и такива от Пловдив, Пазарджик и Брацигово, които са лишени от родителска   грижа или живеят в рискова среда. Инициативата е част от програмата "Скритите таланти на България" и цели да осигури шанс за професионална реализация на талантливите подрастващи. Включва..

обновено на 04.08.25 в 09:43
проф.Георги Рачев

Истинско лято през август

След горещите юлски дни август започва с нормална температура за сезона и се очертава да е с максимални температури между 32 °- 36°, коментира в програма "Точно днес" проф. Георги Рачев, климатолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Според него за района на Пловдив не се очакват големи горещини, поне до голяма Богородица. " За района на..

публикувано на 01.08.25 в 10:46