От гледна точка на това, че в Космоса има много неблагоприятни фактори за нормално хранене, космическата храна е особен вид храна. Факторите – безтегловност, повишено налягане, висока радиоактивност, високо нервно-психично напрежение и др. трябва да бъдат преодолени, за да може да се стигне до нормално хранене в Космоса, подчерта Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии към Висшата селскостопанска академия в София.
Впоследствие са започнали нови разработки за храна в туби, консервни кутии, които са довели до създаване на нови допълнителни проблеми при използването им на място и така се е достигнало до създаването на стандартна храна. Такава, с каквато се храним на Земята, но от нея е извлечена със специална технология водата.
Процесът на лиофилизация, който представлява отделяне на водата при ниска температура и под вакуум, запазва абсолютно всички биологично активни вещества, намиращи се в храната и това отваря възможност за производство на концентрати, екстракти, които могат да се прилагат освен в Космоса, и при разработката на храни, които да се използват тук, на Земята. Всеки един може да използва тази храна.
По думите на Солаков, липсата на гравитация в Космоса се отразява на вкусовите качества на храната.
Когато организмът е поставен в екстремални условия, тогава се променят редица функции на организма, вкл. и на вкусовите рецептори. Всичко в организма става чрез пренос на сигнали по невронен път и когато организмът е поставен в екстремални условия, се променят и реакциите му.
По думите на Солаков, в момента у нас има достатъчно специалисти, които могат да произвеждат качествена космическа храна, нови технологии се разработват постоянно, но все още от страна на бизнеса няма заявен интерес да се инвестира в тази сфера. Апаратурата не е никак евтина, обработената храна също не е евтина, но затова пък е най-качествената, подчерта Николай Солаков.
Чуйте повече от звуковия файл:
На среща на министъра на образованието и ректорите на ВУЗ бе лансирана идеята да се намали срока на обучение на медицинските сестри от 4 на 3 години. Целта е е по- бързо да се запълни дефицита от кадри в лечебните заведения. Браншовите организации вече възразиха срещу предложението. Какво мисли академичната общност попитахме проф. Биянка Торньова,..
За потребителското недоволство, икономическите му основания и социални последици разговаряме със социолога Кънчо Стойчев, който е председател на УС на сдружението "Произведено в България". Гневът на хората е напълно основателен. Според социолога основният проблем е, че големите търговски вериги чрез така наречената търговска отстъпка неправомерно..
„Парацетамол предизвикателство“ в Тик Ток е поредната опасна тенденция. Според специалистите това предизвикателство е познато от няколко години насам, но в момента отново набира популярност сред тийнеджърите. В Пазарджик лекари спасиха 13-годишно дете, пило прекомерно количество парацетамол. Така се оправдават страховете, че опасното..
Седем паралелки по-малко ще има в 8 клас в Пловдивска област през новата учебна година. Децата са по-малко с 252 от тази година, приемът фиксира 215 паралелки, като ще има 11 нови специалности. От общия брой паралелки 66.51% са професионалните, или 143, което е с 3% повече от миналата година. Само 27 са паралелките с чужди езици и те ще са в..
На 86-годишна възраст почина пловдивският художник Здравко Йончев. За кончината на твореца съобщи в социалните мрежи синът му Илия. Здравко Йончев беше от малцината творци, останали от поколението на великата творческа бохема на Пловдив – Димитър Киров, Жоро Слона, Йоан Левиев... „ Животът е театър! Всеки от нас е намерил..