Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон и Тръмп ще гарантират нещо, ако не правят нищо

Снимка: БГНЕС

За  „гарантите на многостранния световен ред"  и сюжетът Западни Балкани. Коментар на журналиста Светослав Терзиев от вестник "Сега". 

"Гарантите" са  френският президент  Еманюел Макрон, който каза това при държавното си посещение в САЩ, още при слизането от самолета си, а като другия "гарант"  посочи американсакия президент Доналд Тръмп.
Светослав Терзиев  отбеляза, че двамата могат да гарантират нещо, ако не правят нищо. 
Те не са в положение да променят съществено взаимоотношенията в света, но са в състояние да ги развалят, подчерта Терзиев. Той попита какво например направи Доналд Тръмп по отношение на климата, ако не беше правил нищо, беше по-добре. Това се видя и от намесата им в Сирия.
Видяхме протокола какво предполага : шапки, костюми, ръкостискания безкрай, колкото да има зрелищност.Но въпросът не е в шоуто. А какво може да се направи. И двамата имат тежки вътрешни проблеми.
Франция има самочувствие, но няма възможности, подчерта журналистът. Тя не е такъв военен и  икономически гигант, който да може да се разпорежда в света. Затова търси подкрепа от САЩ и от Великобритания. Според Терзиев, Франция е по-добре да работи над трансформация на своята икономика, защото е много по-изостанала от други страни, например  от Германия, и претенциите и да бъде  четвърта икономика  в света, отдавна не е убедителна. 
За Тръмп : Той до такава степен е затънал във вътрешни проблеми, че не може да си състави стабилно правителство. Управлява чрез туити в мрежата, чрез кратки съобщения.Той е човек, който на практика сутринта не знае какво ще стане вечерта. И затова търси медийни изяви, чрез които да изглежда като фактор, който може нещо да извърши. Ето, сега иска да укрепи авторитета си чрез споразумение със Северна Корея. Стигна до там, че да чака от Ким Чен Ун да му вдигне авторитета в света. Но в същото време прави всичко възможно да развали ядрената сделка с Иран. Което е много лошо, защото в Близкия Изток само това липсва, да започне изостряне на отношенията и с още една голяма държава. Сега с натиска върху Иран може да се включат много държави, например Израел. 
Двамата / Макрон и Тръмп/ са се събрали, както се казва,  за да се отъркат един от друг, за да си помогнат. Те са като сляпата лисица и куция котарак, които се подкрепят едни с други, търсейки някаква обща облага. Но претенцията "ние  решаваме какво да бъде, ние сме лидерите и от нас ще зависи  световното развиите и световния ред" е прекалено голяма.
Трима поредни президенти на Франция са несполучливи в световен план, и повтарянето на грешките не ги прави по-силни, смята журналистът.
За Западните Балкани: Това е една амбиция, която едва ли ще даде някакви особени резултати, коментира Светослав Терзиев.  Защоо  не може да се реши основният проблем на Западните Балкани, а той е признаването на Косово.  Това е мината, която може да взриви взаимоотнашенията. Той припомни, че Косове не се признава не само от балкански държави като  Румъния и Гърция, но и от  европейски като Испания, която няма да признае Косово и на срещата за Западните Балкани на `17 май. Защото признавайки Косово, тя трябва да признае и отцепването на Каталуния.  

Цялото интервю със Светослав Терзиев е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33