Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите с македонските историци няма да са лесни

Бившият български посланик в Скопие и Белград проф. Ангел Димитров е определен за съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси с Македония. 

Заместник-съпредседател е доц. д-р Наум Кайчев, преподавател по съвременна история в СУ „Св. Климент Охридски“, бивш генерален консул в Битоля и Торонто, член на Македонския научен институт. 

Членове от българска страна ще бъдат още  Момчил Методиев - доктор на историческите науки и бивш дипломат, проф. д-р Иван Илчев, преподавател в СУ ,.Св. Климент Охридски“, доц. Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания на БАН, проф. д-р Кирил Топалов, преподавател по старобългарска и възрожденска литература, посланик на България във Ватикана, доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. Очаква се и Македония да оповести днес учените, които ще влязат в комисията.

В интервю за Радио Пловдив доц. Вачков заяви, че за историците това е много важен момент, за да започне един добронамерен диалог. Сигурно ще има трудности и от двете страни, но се надявам да се водим от желанието да се установи истината, без нападки и емоции, и с аргументите на историята да стигнем до онези множество общи черти, които обединяват през дългата им история, населението от двете държави днес. 

Българските историци ще настояват прочитът на историята да се опира на автентичните източници и документи. Като историк, обаче, ще кажа, че понякога те позволяват различни интерпретации, но всичко трябва да бъде поставено в широк контекст. Въпросът е какво тогавашните автори са влагали в понятието македонец - дали е нещо, което отдалечава от българската нация или очертава част от нея. При всички случаи няма да са лесни преговорите, защото много книжнина се натрупа в Република Македония и то не само през последните 25  години, а за доста по дълъг период

Според учения и от двете страни ще има проблем с преосмислянето на тезите и написаните трудове.  Надявам се и очаквам още на първата среща тези надежди да се потвърдят. Самият факт, че в двустранния договор се приема тази формулировка за признаване на общата история и общите чествания – това е едно добро начало. Надявам се да не е само тактически ход за решаване на политически цели. Има македонски колеги, които са достатъчно добросъвестни и ако се подходи тактично и от наша страна, те са способни да се произнесат по въпроси, които засега македонската наука не ги споделя.

Македонизмът е явление, което се е свързвало с определени политически ситуации и конюнктури, смята доц. Вачков. Той определя като добра предпоставка за диалогична среда желанието на Македония да се интегрира в Европа и подадената ръка на България.  В същото време е силно да се говори, че македонизмът е в упадък.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24