Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурси се печелят през нагласяване

Продължение на сюжет със запис отпреди доста време, ако си спомняте  „ало Ваньо“, но тук скандалът е много по малък.  Защитата обаче е една и съща. Това вече го играхме, както се казва на жаргон, коментира политологът Георги Киряков разразилия се скандал с Ангел Ангелов.

Той подчерта, че е недопустимо какъвто и да е държавен служител да изнудва началниците си. Този въпрос от страна на опозицията е резонен и няма отговор.

Защо този служител не е уволнен, но не е и в затвора, след като изнудва? И защо, след като изнудва в едно министерство, го назначават в друго и то с конкурс. Това е скандалното, а не сюжетът с 80 млн. Никъде в записа не става въпрос за хванат с белязани банкноти служител. Тук не става въпрос толкова за корупция, колкото за практика.

По думите на Киряков, проблемът е в принципа за квотно назначаване на служители в което и да е министерство от страна на лобистки групи, които си имат свои представители в министерствата и участват в разпределението на европейски средства.

Вероятно е квота от една партия и само с намесата на тази партия може да бъде махнат оттам.

Публична тайна е, че голяма част от конкурсите за водещи позиции в определени държавни администрации, където се разпределят големи финансови потоци от европейски средства, са със съмнения за нагласеност. Конкурси се  печелят през нагласяване. Дали ще се обяви така тайно конкурсът, че да не може да се разбере за него, далиформални кандидати ще бъдат вкарани, за да изпъкне определен кандидат, е без значение. Когато има политическа договорка за разпределение на позиции в държавната администрация, тази договорка  винаги се спазва.

Кой дърпа конците на Ангел Ангелов? Това  е същественото да се разбере. И кой е този, който след като вече се е случило това, това нещо да продължава.

На въпрос защо е трудно Прокуратурата да си свърши работата, Киряков подчерта, че със сигурност всичко е  така добре изпипано, че процедурата да е добре изпипана и да не може да се проследи противоконтролната практика.

При европейските средства контролът е много по-голям и по-трудно може да се проследи  такава практика. Затова се използват всички законни вратички. Забавяне, измислени поводи, за да не се загубят европейските седства. Затова се казва, че това не е толкова незаконова практика, колкото лоша практика, за усвояване на европейски средства.

Обществото  зное, че това е практика за усвояване на европейските средства, без значение кой управлява държавата в момента – ГЕРБ или някой друг. Същите тези практики са се упражнявали и от други коалиции. Това е начин на мислене, който вече е станал устойчив и съсипва представата на българите  за управлението. Те знаят, че се управлява  лошо.

Възможно е, ако сега БСП видят, че работи този модел за предизборна кампания, да продължат практиката. Възможно е от страна на БСП и отваряне на фронтове към Бойко борисов от всички посоки. То цели не отслабване на ГЕРБ, а отслабване на Борисов и оттук – той да бъде така силно изтощен, че БСП да ерозира изборите и да ги спечели служебно. Ето такива мръсни хватки виждаме.

Досега премиерът обаче не се е изказал, защото това не го засяга лично. По-добре е да пуска други хора, вместо да се оправдава, сякаш изпитва някаква вина и хората да кажат „Гузен негонен бяга“. Българските поговорки са много силни и точни.

Интервюто – от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Полиция е иззела в петък документи и от Смолянския драматичен театър „Николай Хайтов“ във връзка с разследването на схемата за източване на средства в Разградския музикален център – това съобщи пред Радио Пловдив директорът му Румен Бечев .  Той обясни, че са съдействали на разследващите като тяхното единствено обяснение е било, че..

обновено на 01.10.24 в 11:25

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07