Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етническият мир в България е застрашен

Преди изборите малко трябва, за да се случи и у нас нещо подобно на Франция

За първи път има опасност недоволството и напрежението между българския и циганския етнос да избухне и да подпали етническия мир в страната! И това ще е с оглед извличане на дивиденти за изборите, предупреди журналистката от сайта "Епицентър" Валерия Велева. 

Според нея, ситуацията в страната е толкова напрегната, че малко трябва, за да пламне искра, която да подпали етническия мир. Това би било катастрофално, тъй като ако се възбудят страстите, те няма да могат да бъдат уталожени. 

Велева смята, че заради неразрешените проблеми между българите и циганите, могат да се случат бунтове на етническа основа точно преди изборите. Ситуацията в България ще е подобна на тази с жълтите жилетки във Франция, но в мо - малък мащаб, коментира журналистката.

Темата за интегряцията на циганите не може да бъде препъни камък за управляващата коалиция, убедена е Валерия Велева. 

Преди изборите всички се опитват да бъдат консенсусни, макар всеки да предявява искания с оглед на изборите, отбеляза тя. И допълни, че проблемите ще бъдат туширани в името на една единствена цел - да бъдат спечелени повече евродепутатски места от опозицията

Велева коментира и страстите около приемането на стратегията на Красимир Каракачанов за решаване проблемите с циганите. Тя смята, че всеки от управляващата коалиция ще направи компромис.

Концепцията на Каракачанов не е окончателен документ, а е документ за дебат, за дискусияСмятам, че този дебат ще е безцелен и няма да доведе до решаване на проблема с циганите, който 30 години беше загърбен от българската държава, заяви журналистката.

По думите й, тази концепция не е на дневен ред, така както, например, е проблемът със смяната на ЦИК.

Целта на управлението е една единствена - запазване на това правителство с всички средства, подчерта Велева.

Според Валерия Влеева, България в момента излъчва много лоши сигнали навън. Това ще се отрази много лошо на стланата ни. 

Сянката, която е надвиснала на България, е да бъде сложен кръст и на проекта "Турски поток". Това ще бъде катастрофално за българската икономика, смята Велева. Тя посочи, че страната ни няма нито един структороопределящ проект.

Велева сравни сегашната политическа ситуация с последните месеци от управлението на Кабинета Орешарски" - ние се оказваме една малка лодка, люшкана в едно огромно море, в която кормчията не знае накъде да върви. 

От изборите през май Европа очаква промяна в посоката, а ние за това не говорим, посочи Велева. 

Не се решават основни проблеми в България, а управляващите нямат визия и за бъдещето на страната ни в Европа

Къде сме ние?, риторично попита Велева.

Цялото интервю на Неда Велкова с Валерия Велева е в звуковия файл.

Снимка



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33