Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жандармерията не е Хвърковата чета, трябват други мерки

| обновено на 12.04.19 в 17:00
ген. Васил Василев сн. Factor.bg

Като симптоматичен и много тежък сигнал за настроенията в обществото определи случая с напрежението в Габрово бившият директор на Национална служба „Полиция“ ген. Васил Василев в предаването Ден след ден на Радио Пловдив. Това показва още веднъж огромната разделителна линия, която имаме в обществото между цигани и българи. Това показва, че има сили, които са готови сериозно да нарушат обществения ред при най-малкия сигнал, и най-малката проява от страна на някой етнос. Това е сериозното, това е опасното, каза той.

Проблемът според него е, че единият етнос не живее по правилата и това дразни хората. Не живее по никакви правила, като започнете от хигиенни правила, до правилата по спазване на закона. Всичко това нещо тази общност го е загърбила. Получило се е едно високомерие, едно цинично непризнаване на законите, което дразни, което ескалира, и което ще доведе до по-сериозни неща, ако не се вземат мерки, допълни генералът.

Ген. Васил Василев не одобрява взетите мерки.Полицията ще бъде виновна, знае се. Разбира се, вина имат. И вината я виждам в това, че полицаите не са получили сигнала сериозния, че ще дойде такава организирана група, че не са видели настроенията и че не са се оборудвали. Недопустимо е. 

Генералът припомни, че при лиспа на оборудване полицаите излагат на риск собствения  си живот, но и живота на хората, защото ако някой вземе от тях пистолета им, всички могат да пострадат.  

Разберете, тази Жандармерия тя не може да обикаля като Хвърковата чета из цялата държава. Тя си има друга работа, категоричен е бившият шеф на Полицията. Денонощно Полицията трябва да води практически упражнения, за да знае как да действа, как да се пази, как да отбранява, как да отблъсква, каза той. 

Според него е пределно ясно, че началникът на Полицията в Габрово ще бъде сменен до няколко дни. И анализира, че има забавяне на действията на органите на реда там.

Мерките за засиленото присъствие според него са само временни и не са достатъчно трайни. Тук трябва да се набележат такива мерки, които да ликвидират проблема. Мерките по ликвидиране на този голям проблем са три. Обучение на всички нива. Работа. И стриктен контрол и спазване на наредби и закони. Край. Всичко друго е временна мярка.

Ако нищо не се направи, ще има нов случай в махалата и отново всички ще излязат, още по-разярени, и белята е готова, прогнозира генералът. Той припомни за идентично напрежение в Асеновград отпреди няколко години, изразявайки съмнение, че вероятно е затворено полицейското управление, което е било направено в едни, по думите му, "фургони" след случая в мултиетническия квартал в града.

Припомни и случаят Зрънкови. Аз бях човекът, който, така да се каже, разгроми Зрънковите. И какво от това  – разпръснахме ги като пилета из държавата, някои даже избягаха в чужбина. Решихме ли проблема? Ние полицията - го решихме. Оттук нататък някой да направи нещо?

Василев предупреди: Пропастта между българи и цигани е голяма. Тръгнали сме по едно нанадолнище и ако навреме не се озаптиме, да де осъзнаем, да се огледаме, нанадолнищшето е страшно и падането е със счупване на врат.

След потушаване на напрежението в Габрово според него трябва да се планира стратегията и политиката за справяне с цялостния проблем. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43

БЛС ще настоява за остойностяване на лекарския труд

Новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов представя днес приоритетите за 3-годишния мандат на избраното ново ръководство.   След като получи гласовете на 252-ма от делегатите на събора на съсловната организация в Пловдив, той  обеща да продължи политиката на БЛС от последните 6 години. Съзнавам каква голяма..

публикувано на 30.09.24 в 08:38
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48