Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската "Чистота" извозва стари мебели само в уикенда

За първи път в Пловдив поставиха и пластмасови съдове тип „Бобър“ за смесени битови отпадъци

Директорът на общинско предприятие Иван Стоянов призова пловдивчани да изхвърлят старите си мебели и покъщнина само в събота и неделя. Той припомни, че от четири месеца работниците от „Чистота“ безплатно събират старото обзавеждане от домакинствата. 

Специално сформирани екипи работят в двата почивни дни, за да събират стари дивани, маси, шкафове, матраци, столове и други мебели. За да се опази чисто, е необходимо гражданите да се съобразят с графиците и късно предишната вечер или рано сутринта в предвидения за техния район ден да изнесат предвидената за изхвърляне покъщнина до близкия контейнер, каза Стоянов. 

Екипите работят от 08:00 до 16:00 ч., като в събота обслужват районите „Южен“, „Северен“ и „Западен“, а в неделя – „Централен“, „Тракия“ и „Източен“. 

От понеделник до петък на обяд пловдивчани могат се обадят на телефон 032/675 817, за да направят заявка за събиране на мебели, изкарани на улицата на конкретни адреси.

Категорично е забранено изхвърлянето на строителни отпадъци край контейнерите, заяви Иван Стоянов. На 8 места в града са разположени съдове, в които гражданите могат да изхвърлят до 1 кубичен метър строителни отпадъци след ремонти в домакинствата.  

В район „Централен“ те се намират на ул. „Юрий Венелин“ №2 и  ул. „Странджа“ №1, в  „Северен“ –  на ул. „Еледжик“ №11 (обръщалото на градските автобуси под Карловския надлез), в „Тракия“ – на ул. „Цар Симеон“ (до ЖП гара „Тракия“, околовръстното), в „Западен“ – на ул. „Дивна“ №1, в „Източен“ – на ул. „Богомил“ (срещу №100), в „Южен“ – на ул. „Даме Груев“ №64 А (пред базата на ОП „Чистота“).

На телефон 032/675 817 граждани и фирми могат да поръчат съдове за строителни отпадъци срещу заплащане по утвърден от Общинския съвет ценоразпис, както и да потърсят консултация за други проблеми, свързани с чистотата.

Директорът на „Чистота“ Иван Стоянов напомни, че нерегламентираното изхвърляне на отпадъци подлежи на санкции – за физически лица глобата е от 500 до 1000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица – от 1400 до 4000 лв.

Иван Стоянов, съобщи също, че за първи път в Пловдив се поставят пластмасови съдове тип „Бобър“ за смесен битов отпадък.

Новите контейнери са 86 на брой и 67 от тях вече са разположени в централната градска част – на улиците „Иван Вазов“, „Найден Геров“, „Дондуков“, „Петко Каравелов“, „Алцеко“, „Стефан Веркович“, „Фредерик Жолио Кюри“, „Йоаким Груев“, „Софроний Врачански, „Никола Палаузов“, „Свети Климент“ и на бул. „Шести септември“ до подлеза на площад „Съединение“.

„Надяваме се сметосъбирането от пластмасовите контейнери да е по-безшумно. Много е важно гражданите да ги пазят, особено през зимата, когато не трябва да изхвърлят в тях сгурия и пепел от печките за твърдо гориво“, коментира Иван Стоянов. 

Новите „бобри“ са доставени след обществена поръчка и са много по-евтини от металните.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Дрогирани и пияни на пътя пълнят арестите през уикенда

Велинградски полицаи задържаха дрогиран шофьор, който блъснал пешеходец в ракитовското село Дорково. При движение на заден ход водачът на автомобила блъснал движещ се по платното 64-годишен пешеходец. Пострадалият е приет в пазарджишката болница с различни травми и фрактури на гръбначния стълб и гръдния кош. Пристигналите на мястото полицейски..

публикувано на 20.05.24 в 12:56

Двама ранени при катастрофа на Коматевско шосе

Катастрофа между кола и мотор блокира Коматевско шосе и в двете посоки. Инцидентът е станал малко по-рано тази сутрин, до "Еврохоспитал".  Автомобилът, който бил управляван от възрастен мъж е отнел предимството на моториста. Така се стигнало до сблъсъка, заради който движението е парализирано. Мотористът и другият водач са откарани в болница.

публикувано на 20.05.24 в 10:13

Затварят кръстовище в район "Южен" поради ремонт

Заради проект на ВиК затварят кръстовище в „Южен“ за около 10 дни. Кръстовището между улиците „Димитър Талев“ и „Петър Стоев“ се предвижда да бъде затворено за моторни превозни средства от 20 до 31  май.  Това ще стане, ако в понеделник сутринта са поставени всички необходими пътни знаци и указателни табели съгласно утвърдения проект за..

обновено на 20.05.24 в 09:06

Над 4700 зрелостници от Пловдив и областта се явяват на втората матура

Днес 4725 зрелостници от Пловдив и областта ще се явят на втората задължителна матура на предмет, който са избрали. 2133 са дванадесетокласниците, които ще държат изпити по профилирана подготовка днес. Най-много са желаещите за английски език – 1251. На следващо място е философия – 117,  по 107 са на биология и предприемачество. 90..

обновено на 20.05.24 в 09:05

В част от ВУЗ-овете днес няма да има учебни занятия в знак на протест

АМТИИ, Университетът по хранителни технологии, Медицинският университет,  Аграрният университет и ПУ "Паисий Хилендарски" се присъединяват към недоволството на висшите училища, които днес няма да отворят врати за учебни занятия в знак на протест срещу намаленото финансиране на българското висше образование, съобщиха от учебното заведение. В..

обновено на 20.05.24 в 09:05