Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Мичо Димитров открива нова изложба

| обновено на 10.09.19 в 10:33

Световноизвестният цигулар и концертмайстор на Държавна опера-Пловдив Мичо Димитров открива своята четиринайста изложба в галерия „Виа Артис“. Тя е озаглавена „Отражения“ и включва картини живопис и графика. Над 50 са картините в експозицията. Част от тях са провокирани от посещението му в Китай.

Имам много графики и рисунки, които са нарисувани в стила на древните китайски изкуства. Разбира се – има и много Западноевропейско изкуство и църкви, които съм видял, но вече претворени по мой начин, съчетани с моята лична фантазия, а и желание – да изградя нещо различно, един по-нов и по-прекрасен, по-приказен свят, заяви в интервю за Радио Пловдив Мичо Димитров.

Най-голямата любов на маестро Димитров е цигулката, но признава, че рисуването му дава нова емоция.

Рисуването ми дава много, защото то отключва един емоционален заряд, който не мога да покажа с цигулката, обясни още маестро Димитров.

Изложбата се открива в 19 часа в галерия „Виа Артис“ на улица „Славянска“ № 19 и ще продължи до 27 септември.

Мичо Димитров е световноизвестен цигулар, а от 2017 година е концертмайстор на Държавна опера-Пловдив. Започва да рисува през 2009 година в Холандия, където 30 години е концертмайстор в  Холандското радио. За тези десет години има тринайсет самостоятелни изложби в Пловдив, София, Смолян и Кърджали, а „Отражения“ е четиринайстата поред. 

Цялото интервю с Мичо Димитров можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

публикувано на 27.06.24 в 12:56

Световни знаменитости и млади таланти в Епископската базилика

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“ продължава с концерт в Епископската базилика „Световни знаменитости на една сцена с млади таланти“. В проявата ще участват американското сопрано Елизабет Поуп, пианистката Виктория Василенко и перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев. Според критиците Елизабет Поуп притежава бистрота на..

публикувано на 27.06.24 в 08:20

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58

Мария Райчева гостува на галерия "Аспект"

С последна за сезона самостоятелна изложба галерия "Аспект" отново посреща талантливата художничка Мария Райчева - творец от най-младото поколение български живописци, но успяла вече да натрупа завидна творческа биография.  Тя е добре позната на пловдивската публика със своя личен стил, вплитащ в себе си импресионизма, постимпресионизма,..

публикувано на 26.06.24 в 09:18

Изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Възпоменателна изложба на известния български керамик Анастасия Кметова (1933 – 2021) ще бъде открита в Градската художествена галерия.  Изложбата под надслов “Силен дух в крехко тяло” е по инициатива на нейни близки и съдържа над 65 керамични произведения от различни периоди. Откриването е от 18 ч., а експозицията ще остане във залите за временни..

публикувано на 26.06.24 в 08:49