Само за 2018г. корейският остров Дже Джу /Република Корея/ е посетен от 14 милиона туристи.
Островът е с население по-малко от 600 000 жители и е на площ по-малка от половината Пловдивска област. Не него има над 100 музея, и всички те са много посетени, видях и лично, разказа в интервю за Радио Пловдив проф. Георги Калагларски от Варненския свободен унивреситет. Той е преподавател „PR комуникация на туристически културни дестинации“. От 15 години изнася лекции и в Република Корея, Китай, преди 10-тина години, преди размириците и в Сирия, сега и в Казахстан. Наскоро той участва и в среща със Съвета по туризъм в Пловдив по темата за развитието на културния туризъм. С колегите конкретизирахме доста възможности да бъдем взаимно полезни. А възможностите на Пловдив са големи, и след 2019г. той ще продължи да бъде от културните столици на Европа.
Като важен момент, проф. Калагларски посочва липсата на дигитализация на музеите у нас.
Остров Дже Джу е убедителен пример как може да се изпълзват съвременните социални технологии и особено форматите на художествената култура, да се популяризира един географски район като възможности за развитие конкретно на културния туризъм. Когато отново бях на острова се впечатлих, че за две години и половина, те са успели двойно да увеличат броят на чуждестранните туристи.
Професорът е категоричен, че България има много, но неизползвани като презентация обекти на културен туризъм. Съвременният турист, не само източния, а и европейския, отдавна не търси само плажове и почивка, а именно културни обекти.
За 2018г. 642 милиона души по света са пътували с цел туризъм.
За миналата година Република Хърватия е посетена от 360 хиляди туристи, а България само от 8 хиляди.
Проф. Калагларски смята, че липсата на подготвени хора в областта на културния туризъм също е от сериозните причини, България да не промотира успешно възможностите си. Във Варненския свободен университет магистърската програма „Управление на културния туризъм“, която е единствената в университетите в страната , все още в началото, но по нея се обучават вече и хора от Бразилия и различни страни в Европа. В екипа освен експерти като проф. Николай Овчаров и Румен Драганов, е и Иво Хаджимишев, който води фотосафари – практикум във Венеция.
Професорът е поканен и ще дойде отново в Пловдив за Винения фестивал, на който ще продъжи обсъждането на темата с екипа на Съвета по туризъм.
Цялото интервю с проф. Георги Калагларски е в звуковия файл.
Предприети са всички необходими мерки за защита на експонатите от изложбата "Древна Тракия и античният свят: Съкровища от България, Румъния и Гърция" в Лос Анджелис от бушуващите в района пожари, съобщи Министерството на културата. Служебният министър Найден Тодоров е написал писмо до ръководството на музея с искане експонатите от България, сред които..
Актьорът Вилиян Гешев представя в Пловдив моноспектакъла „Писмо до баща ми“ по Франц Кафка и авторски текстове. Представлението е тази вечер в театър „Хенд“. Режисьор е Ованес Торосян. Проектът е подкрепен от Чешкия културен център. Това е една изповед, която писах дълго време в съзнанието си, а после за кратко написах и на ръка, за да я..
Важен юбилей ще бележи и вдъхновява голяма част от инициативите, които Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив планира през настоящата 2025 година. Уникалното за страната, а и за Балканите, учебно заведение чества 50 години от основаването си, а едно от първите събития, посветени на юбилея е мащабна изложба на бивши..
стара ферма… един на друг подпрени хамбарът и черешата Мая Любенова Конкурсът е отворен за всички, от първи януари до 28 февруари 2025 година, като всеки поет може да участва с не повече от 2 хайку, на свободна тема. Изпратените хайку творби трябва да бъдат написани лично от автора, непубликувани (онлайн или в..
Режисьорите Стоян Радев и Александър Морфов ще поставят своите премиерни спектакли за новия театрален сезон на пловдивска сцена. Това разкри директорът на Драматичен театър в Пловдив Сюзанна Арутюнян на старта на сезон 2025. Представлението на Александър Морфов е ще бъде черешката на тортата и затова е оставено за края на сезона...