Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На президента не му достигна смелост и подписа за Гешев

| обновено на 26.11.19 в 16:38

Стана ясно, че заплахите, които бяха отправени през последните дни срещу президента на републиката – за импийчмънт, че нарушава Конституцията като се бави с указа за назначаването на Иван Гешев и други подобни, видимо са дали резултат.

Така юристът Емил Георгиев от  Инициатива „Правосъдие за всеки“ коментира днешният указ на държавния глава Румен Радев, с който той утвърди Иван Гешев за нов главен прокурор.

За съжаление, от това се вижда, че на президента не му достигна смелостта да се обърне към КС, за тълкуване на този член от Конституцията, който го задължава да подпише указа след  прегласуването на ВСС или процедурата да стартира от самото начало. Той можеше да го стори, но в крайна сметка реши просто да утвърди избора на Гешев. Можеше повече, добави Емил Георгиев.

Според него обаче, има и други субекти, които могат да го сторят –  например Пленумът на ВКС  и Висшия адвокатски съвет, които имат не само правомощието, но  и вече задължението да го направят, поне занапред, при изборана на следващ главен прокурор. Това е необходимо, за да се придобие окончателна яснота за ролята на президента – той държавен глава ли е, има ли право истински да утвърждава избора, или е просто регистратор, нещо като своеобразен нотариус.  Румен Радев обаче явно е приел да бъде такъв, обобщи  активистът от „Правосъдие за всеки“.

Така или иначе, КС трябва да разтълкува този казус занапред. Но, вече фактите са такива, каквито са – новият главен прокурор е конституиран, подчерта той.

Аз обаче не очаквам нищо добро да се случи от това. Иван Гешев си остава непригоден за поста. Той ще остане в историята като единствения засега главен прокурор, срещу когото имаше толкова продължителни и масови протести. Що се отнася до Сотир Цацаров, почти сигурно е, че той ще напусне предсрочно поста си, за да оглави антокорупционната комисия, заключи Емил Георгиев.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33