Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дано успеем да си отговорим на въпроса какво ни се случи

Урокът, който ни е преподаден  преди 2000 години, непрекъснато се опитваме да го разчитаме. Днешният ден е време да положим още повече усилия, за да го разчетем, защото ситуацията е особена. Това е ситуация на затваряне и страдание, която ще изостри сетивата ни, за да разберем кои сме, какво точно ни се случва и какво ни е обещано. Това коментира проф. Валери Стефанов - преподавател в СУ "Климент Охридски".   

Страданието на Божия син е Христос  е преддверие на обещанието за спасение.

 Не съм сигурен обаче, че човекът прави много  усилия да постигне себе си и да намери средоточието на живота си. Времето е много динамично и спирките, които прави човек, са много малки. Но може би сега е времето за такова себеоглеждане, за натрупване на рефлексивен опит, за да разберем по-добре съдбата си  и преценим посоката си.

Добре е поне днес, тъй като християнинът не може да участва в църковната традиционна ритуалистика, да прочете Библията за онзи ден на  страданието и да го съпреживее.

Проф. Стефанов заяви, че това, което в момента липсва на вярващите, е именно съпреживяването на ритуалното действо – минаването под масата, заравянето на греховете, носенето на цветята, това е скръбен ден пред величието на една саможертва.

 Църквата е посредническо място, където човек има невсекидневни преживявания и се свързва с други измерения на съзнанието си, укрепва вярата си.  Именно посещението в църквата е изключително съществен жест, който правим.

Перспективата за и след днешния ден наистина е уникална. Човечеството обикновено е излизало на война,  възхвалявало е героите – победители. Сега се е самозатворило колективно в домовете си.

Този затворен дом на човечеството ми прилича на затворен гроб, една архаична символика на затворения дом. От нас зависи как да излезем навън и да се върнем отново в света.

Онова, пред което сега сме изправени, освен болестта, е и страха. Страхът е много сложен човешки опит. От една страна, той  ни предпазва, но от друга – той е унищожителен.

Имам  впечатлението, че комуникацията е малко патологична. Заливат ни с образи на страшното. Отправят очевидно послания към нас „Пазете се“, „Не правете ненужни неща“, но ако така продължат с календара на труповете, не зная дали човешкото съзнание ще издържи и дали няма  в един момент имунната ни система да се предаде пред терора на образите. А образите също са опасни за имунната система на човека и най-вече за психиката.

Не съм обаче много оптимистичен за бъдещето на нашата цивилизация, но съм оптимист за нашия живот и че наистина ще има Възкресение и Спасение. 

Повече чуйте от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ГЕРБ, ДПС и ИТН ще управляват, може би "Величие" ще помага

Победих 2/3 от партиите, които участваха на изборите. Като независим срещу партийни структури бих казал, че постигнах добър резултат. Изводът, който може да се направи е, че х ората са изключително отвратени от политическата и партийната система. Те считат, че политическите фигури, които са на сцената, трябва да бъдат заменени  с хора,..

публикувано на 13.06.24 в 16:21

Възможна е нова група на крайнодесни партии в ЕП

Пълноправното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство продължава да зависи от добрата воля на Австрия. Там във възход обаче, поне според резултатите от изборите за Европейски парламент, е неодобряващата този акт крайнодясна Партия на свободата. В интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Светослав Терзиев от..

публикувано на 13.06.24 в 16:08
Цветанка Андреева

Ще се търси проевропейско правителство по квоти

По-вероятно е да имаме проевропейско правителство отколкото експертно, тъй като второто няма да е стабилно заради липсата на единство по различни теми. Това коментира политологът Цветанка Андреева в програма „Точно днес“. Добави още, че това е единственият вариант да се има ясна концепция, идеология на какви принципи ще почива това мнозинство...

публикувано на 13.06.24 в 10:54

Когато двама се карат, зрителят сменя канала и идва "Величие"

Ниската избирателна активност на последните избори се дължи на това, че партиите много повече говореха помежду си, отколкото с избирателите. О сновните две политически сили влязоха в камапнията с огромно напрежение помежду си, а тръгнеш ли веднъж по тази линия на конфронтация, много трудно можеш да спреш, коментира специалистът по PR и комуникации доц...

публикувано на 13.06.24 в 10:38

Имаше ниша за нов политически субект като "Величие"

„ Изборите ясно показаха, че вече очевидното заявено, че има територия за нов политически субект у нас “ – заяви в и нтервю за Радио Пловдив политологът Теодора Йовчева . „ Това не е изненада, тъй като този, който изучава политическата система в България, установява, че тя има доста отворен характер. Възможно е нови субекти да навлязат и..

публикувано на 12.06.24 в 15:46