Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 е риск за диабетиците, а сме само в края на началото

Д-р Николай Ботушанов
Снимка: Радио Пловдив

Противоепидемичните мерки срещу COVID-19 отпадат постепенно, но рискът за пациентите със захарен  диабет изобщо не е отминал. Както стана ясно до момента, те са сред групите, които са най-уязвими  да прекарат заболяването тежко, посочи началникът на Ендокринология в МБАЛ „Медлайн“ д-р Николай Ботушанов. 

Той цитира Уинстън Чърчил, който при  началото на десанта в Нормандия по време на Втората световна война, казва: „Това не е краят, това дори не е началото на края, това е само краят на началото.“ Неговите думи могат да се отнесат до ситуацията с коронавируса. Опасността от зараза ще продължи дълго, а хората не бива да мислят, че всичко е отминало. Докато не се добие т.нар. стаден имунитет или не бъде открита ваксина, рискът си остава. Хронично болните в тези несигурни времена трябва стриктно да провеждат  предписаното им лечението под наблюдение от  личен лекар и при необходимост от ендокринолог.

Когато диабетиците развият вирусна инфекция, тя може да протече по-тежко и да бъде по-трудно лечима заради промените в имунната система,  множеството съпътстващи заболявания и наличните усложнения на  захарния диабет, посочи д-р Ботушанов.

При диабетиците рискът да получат  сериозни усложнения е значително по-голям, малка е вероятността някои от тях да изкарат инфекцията без симптоми и без да разберат. Обикновено болестта протича по-тежко и налага болнично лечение. На този етап няма установена терапия за това заболяване, което означава, че човек трябва да се пази, подчерта ендокринологът.

Затова с облекчаване на мерките, пациентите трябва да поемат лична отговорност за своето здраве. Според д-р Ботушанов в краткосрочен план рискът е много голям и неговата препоръка е контактите да се поддържат от разстояние. Освен това диабетиците трябва да спазват диетата си и да приемат редовно предписаните медикаменти. Повечето от тях могат да си мерят кръвната захар вкъщи, без да е необходимо да посещават лабораториите. Обучени са да си коригират стойностите на инсулина спрямо стойностите, както и какъв диетичен режим да спазват.

Доскоро проблем беше физическата активност, което безспорно влияе на диабета, но и тази забрана вече е в миналото, отбеляза д-р Ботушанов. Лична отговорност на всеки е къде ще отиде, с кого ще се срещне, какво ще докосва. Задължително е да вземе предпазни мерки – маска, ръкавици, дезинфектант, както и да спазва дистанция.

За новооткритите случаи срещата с ендокринолога е задължителна, но и много необходима, защото състоянието им се нуждае от незабавно лечение.

Острите усложнения на диабета също налагат физически преглед от специалист и преценка за болнично лечение. Приемът в стационара става при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Според д-р Ботушанов, по-голяма част от пациентите със захарен  диабет се отнасят с притеснение, но и с висока отговорност към рисковете.

   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Страхът от Румъния възпира молдовците от еврочленство

Референдумът в Молдова за или против присъединяването в ЕС развълнува стария континент. Това се дължи не само на обрата при броенето, минималната разлика в полза на Брюксел, но и заради съмнението, изразено от президента на страната Мая Санду, че Русия купува гласове, които да спрат европейското развитие на страната. По последна информация,..

публикувано на 21.10.24 в 17:00

Ранната диагностика е ключът към успешното лечение

По повод Световния месец за борба с рака на гърдата, КОЦ – Пловдив организира кампания за безплатни прегледи и консултации за рак на млечната жлеза, която има за цел да акцентира върху профилактиката и  ранната диагностика.    В България всяка година се диагностицират между 3800 и 4000 жени с рак на  гърдата. Заболяването  е..

публикувано на 21.10.24 в 16:33

Социално-икономическите проблеми влияят на купения вот

За да имат възможност гражданите да гласуват независимо трябва да бъдат решени социоикономическите проблеми в малките населени места, т.е. властите да работят за привличане на нови работодатели, инвестииции, за подобряване на социалните услуги. Без такава политика ние няма да се справим с предпоставката за контролиране на вота. Това..

публикувано на 21.10.24 в 15:55

Нормално протича подготовката за вота в Пловдив и областта

Нормално протича подготовката за вота на 27 октомври – увери председателят на 16 РИК – Пловдив-град Калоян Сухоруков. 459 са секциите в града, като в 457 от тях ще има и машинно гласуване. Само в две секции в районите „Западен“ и „Тракия“ ще се упражнява само книжен вот, тъй като избирателите в тях са под 300 души. 3 са..

обновено на 21.10.24 в 11:42

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17