Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксина срещу Ковид-19 е възможна в началото на 2021 г.

Русия регистрира първата в света ваксина срещу Ковид-19. В България  заразата продължава да шества победоносно, напук на приспаната ни бдителност и отчита нови заразени  в Пловдив сред администрацията и в Пазарджик - в Центъра за спешна медицинска помощ. Събеседник е известният вирусолог акад. Ангел Гълъбов

Академик Гълъбов коментира, че в България истинско затягане на мерките срещу Ковид-19 не е имало. Пример е Китай, там видяхме, че забраниха излизане на улицата. Екипи посещаваха хората по домовете, носеха храна и лекарства, като наблюдаваха състоянието на болните. Това беше приложено и в Гърция, като резултатът беше перфектен във врамето април-май месец. В Гърция сега заболяваемостта се повишава поради отварянето на границите за туристи, но е по-малка от България.

Относно руската ваксина акад. Гълъбов каза, че не е първата, но сензанционно обявена от президента Путин.

„Това е първата ваксина, която получи утвърждаване, но научната общност счита, че това е преждевременно и неправилно. Така реагира големият руски вирусолог Александър Чепурнов и световно известни учени в чужбина. До сега се разработват 165 ваксини, като 30 се изпитват върху хора. Руската ваксина е изпитана на няколко десетки души, но това е първа фаза на изпитание. Сега търсят възможност да я изпитат на 800 души. Във финалната фаза ваксината се изпитва на няколко хиляди души. Трябва да се види, какъв ще бъде резултатът във всичките фази, дали има странични ефекти, защото може да създаде в международната общност негативто отношение към ваксинирането. Надеждата е да има сигурни резултати в началото на следващата година.“

Акад. Гълъбов уточни, че целта на ваксините е да обхванат вируса с всички възможни мутации.

Интервюто с акад. Ангел Гълъбов е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58