Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

31 бактерицидни лампи срещу Ковид 19 в НУ "Кл. Охридски"

| обновено на 09.11.20 в 09:16

Бактерицидни лампи за обеззаразяване на въздуха и повърхностите монтира НУ „Климент Охридски“ в Пловдив. Това обяви в предаването „Точно днес“ директорът му Димитър Стефанов. Парите са спестени от занимания по интереси и с апренасочени за дезинфекционни материали и средства за запазване здравето на учениците. 

„Със 17 хил. лева успяхме да инсталираме 31 лампи във всички класни стаи, административни помещения, медицински кабинет, помещението за хранене и физкултурния салон“ – разказа директорът, като поясни, че идеята му е хрумнала след репортаж по телевизията. Последвало проучване в интернет и сондиране с колегите и родителите.

От школото написаха, че дезинфекционните системи UV-C1 (бактерициден стерилизатор) са системи, "предназначени за обеззаразяване на въздуха в присъствието на хора и осигуряват ефективна защита от всички видове вируси, включително HIV, HBC, TBC, COVID-19. Доставени са с всички необходими документи и сертификати отговарящи на Европейските стандарти. От особена важност е безопасността при използването на системите и факта, че работата им не изисква използването на химикали."

„Спряхме се на най-доброто решение“ – посочи Срефанов и обясни, че лампите „са от затворен тип, няма опасност за децата и хората, които обитават помещенията“. По думите му, изледванията показват, че до половин час лампите пречистват въздуха, като го засмукват и, пречистен, го връщат обратно в затвореното пространство. 

Бактерицидните лампи са само една от мерките в училището – всичко останало, като проветряване и дезинфекция се извършва регулярно. В момента учениците в НУ „Климент Охридски“ са 259. 

Добра вест в училището от 1 до 4 клас е, че нямат болни деца и преподаватели. Не е подадено заявление и за онлайн обучение.

Очаквайте интервюто с директора Димитър Стефанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

1454 лв. е нетната заплата за издръжка, 62% не я достигат

2616 лв. са нужни на месец на 3-членно семейство, за да се издържа. Това сочат данните на най-новото изследване на Института за социални и синдикални изследвания и обучение на КНСБ за третото тримесечие на годината. С още информация в предаването "Ден след ден" -  Росица Антова , научен секретар на института. Тя подчерта, че храните и стоките от..

публикувано на 24.10.24 в 15:20

Няма подоходна политика, демографията го показва

„Увеличението на минималната работна заплата на 1077 лв. от 2025 г. ще подобри живота на една част от населението на страната ни, въпреки това тя е далеч от жизнения минимум. Работодателите няма да успеят да задържат висококвалифицирани работници, ако техните доходи се изравнят с тези на нискоквалифицираните. Това също така показва, че и те са..

публикувано на 24.10.24 в 10:28

80% от студентите на ТУ желаят реализация и кариера в България

Заместник-ректорът на ТУ –София по Международна дейност и интеграция проф. Лидия Гълъбова откри 18-то издание на традиционния форум „Ден на кариерата“- Пловдив. Изложението се провежда по инициатива на ръководството на филиала и на „Център Кариера и възпитаници“ на ТУ-София в централното фоайе на IV-ти учебен корпус на ул.“Цанко Дюстабанов“ 25  с..

обновено на 23.10.24 в 20:25

Далеч сме от единна политика на БРИКС срещу Запада

"Такава група като Русия, Иран и Китай има едни икономически и политически интереси. Останалите страни имат различна икономика, различна свързаност със Запада и е сравнително трудно тази групировка да има някаква единна политика". Това каза икономистът проф. Ганчо Ганчев за страните в БРИКС. Форум на организацията се провежда в руския град Казан...

публикувано на 23.10.24 в 16:50

От показните акции не може да се очаква сериозна ефективност

Защо години наред никой не смее да каже за кои партии се купуват гласове? Защо разследванията не помагат купувачите на гласове да бъдат осъждани? Питаме бившия  министър на вътрешните работи и действащ адвокат Емануил Йорданов. „Аз винаг исъм бил против показните акции и не мисля, че от тях може да се очаква някаква сериозна ефективност. Не..

публикувано на 23.10.24 в 16:49