Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсим българско лоби в чужбина за спора със Северна Македония

Използването на исторически фалшификации при преследването на съвременни геополитически цели ще коментираме с доц. Спас Ташев, историк и демограф от Института за изследване на населението и човека при БАН. Той е един от авторите на „Бяла книга за езиковия спор между България и Република Северна Македония“.

„Казахме, че ни крадат историята, но не дадохме примери за това“ – така обоснова необходимостта от това издание доц. Ташев. 

Подобно издание от Освобождението до днес няма, каза той в предаването "Ден след ден". По думите му това е "нова форма на мобилизация на българските общности от Балканите". Новите български правителства се опитват да решат "Македонския въпрос", но тези опити са плахи и не са последователни, коментира историкът.

"България спря Скопие по пътя за ЕС, но не дадохме примери на нашите партньори в какво се изразява проблемът за нас. Трябва да имаме проактивна политика, в която да попълним белите петна първо в нашето познание, но и това на международната общност, защото от 1944 година Скопие непрекъснато бълва литература на чужди езици, а ние плахо от 70- те годни насам публикуваме на български език и съвсем рядко на друг език".

Книгата ще бъде преведена на немски и на английски език и ще се презентира в Австрия и САЩ, каза още доц. Ташев.

"Австрия е най- големият инвеститор в Северна Македония и гледа да има близки отношения с местното правителство" Мобилизираме нашата общност там и в страните от Вишеградскта четворка, които са под силно нейно геополитическо влияние", каза историкът и изрази надежда, че когато хората там се запознаят с фактите ще постигнат поне неутрална, ако не преобърната позиция.

В САЩ има много стара македоно - българска емиграция. Те са добре поставени и могат да съдействат за популяризиране на българската кауза, допълни доц Ташев.

Той разказа, че книгата изобилства от документи, които дават примери за унищожаване на българскто възрожденско наследство, които са унищожени само, защото са на български език или се споманават думите българин и български. "

Подобен вандализъм е недопустим за дължава, която иска да се присъедини към ЕС.

"Дали сме пример и с Битолския надпис, за чието унищожаване са правени опити, даваме и примери и за манипулативна информация в учебниците по история. Показваме и фалшификация, извършена в Русия, която цели да покаже, че по врмето на Кирил и Методий не е имало бълагрски език, а само български народ. Разкрихме оригинала на летописеца Нестор и опровергаваме тази фалшива народ".

Колкото до критичната реакция на професорът от Института по македонски език Елка Ячева-Улчар, тя е обяснима,  каза доц. Ташев, "тъй като в книгата има нейни фалшификации, които са разкрити". 

В разговора доц. Спас Ташев каза още, че наблюдава реакциите към книгата и в двете страни и  забелязва намаляване на напрежението. "Истината ще направи всички хора свободни", каза той в заключение.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33