Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране.
Университетът по хранителни технологии ще си сътрудничи в разработването на анти-COVID програми за изхранването на армията с Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Двете висши училища подписаха договор за партньорство в областта на войсковото хранене, в разработването на нови научни подходи и учебни програми, съвместно обучение на студенти и обмен на преподаватели.
Друг проект, в който УХТ изпълнява водеща роля: Учени от 7 организации създават иновативни здравословни храни
Храната, която консумира българинът, ще бъде проучена, за да се изяснят причините за затлъстяване на населението и особено на децата. Само по този начин може да се спре нездравословното натрупване на килограми, което води впоследствие до редица заболявания, голяма част от тях хронични. Необходимо е за нуждите на българските консуматори да се разработят иновативни продукти със здравословни характеристики. Това са две от направленията, по които ще работи екипът от учени, ангажиран с изпълнение на проект за изграждане на Национален научно-иновационен комплекс „Научно-изследователска инфраструктура в областта на храни, хранене и здраве, обвързана с участието на България в паневропейска инфраструктура FNH-RI (FNH-RI BUL)“.
На първото заседание на УС на Консорциума участваха представители на Университета по хранителни технологии, Аграрен университет, Пловдивски университет, Медицински университет, Тракийски университет, Агробиоинститут, Българска агенция по безопасност на храните и AgroHub.bg.
Основният фокус на изследванията ще е насочен към метагеномния анализ на различни микробиоми и традиционните генетични ресурси. Актуално направление със значителен потенциал е приложението на дигитализация и изкуствен интелект в земеделието и хранителната индустрия.
Проектът, който ще проучва хранителните навици на Европейските граждани с различна култура на хранене и съответстващото им влияние върху тяхното здраве и устойчивостта на околната среда, стартира през 2020 г. Той е с продължителност 5 години и е на стойност 5 млн. лв. От месец юни тази година Националният научно-иновационен комплекс FNH-RI BUL ще стане част от паневропейска научна инфраструктура Food, Nutrition and Health Research Infrastructure (FNH-RI). Тя се координира от Университета на Вагенинген, Нидерландия и включва редица университети и изследователски центрове от 19 страни от Европа и Канада.
Мерки за подобряване на дисциплината в училище и за по-активното участие на родителите в тези усилия предлага Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Те включват по-активното участие на родителите в тези усилия. "През последните няколко години анализирахме, че ситуацията в българските училища е много трудна по отношение на мотивацията на..
Няма причина токът да се спонсорира от държавата, тъй като никои не е направил нещо, което следва да бъде компенсирано. Компенсационни действия се предприемат, когато определени субекти предприемат действия в полза на държавата или по задължение, което държавата им е вменила да изпълнят. Това коментира Никола Янков, съдружник във..
За протестите от близкото минало и протестите днес говорим в програма "Ден след ден " на 10 януари. На тази дата през 1997 година е кулминацията на протестите срещу правителството на БСП, а площадът пред парламента става арена на сблъсъци и напрежение. Разговаряме с участник в тогавашните протести, а и в днешните - настояващи за правосъдна реформа..
Компенсирането на бизнеса за цената на тока би помогнало, но за да бъдем конкурентни са необходими трайни решения и затова трябва да помислим за дългосрочни мерки. Това коментира изпълнителният директор на Тракия икономическа зона Пламен Панчев. Според него една от пречките са прекалено многото регулации, които има в Европа. По думите му..
С дефицити влезат в 2025 година голяма част от театрите в страната и това демотивира трупите, не позволява обогатяване на репертоара, притеснява публиката и злепоставя културните институти пред техните зрители и партньори - затова са единодушни директорът на Кукления театър Пловдив Петър Влайков и на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" Мариан..