Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трите ваксини предпазват на 100 % от тежък Ковид-19 и смърт

Петък утро идва с реакциите, които очакваме за новото затваряне, заради Ковид-19. В програма "Точно днес" разговор за имунизацията с АстраЗенека, за ваксините, които идват през април, за новите мерки с д-р Цветелина Великова, имунолог и автор на страницата "Коронавирус информация", която се прави от пловдивски и софийски лекари. 

Д-р Великова каза, че мерките и ограничаванията от 22 март ще датат възможност на лекарите на първа линия в болниците, и в кабинетите да си поемат глътка въздух. "Силно се надяваме всичи лекари, тези мерки да намалят болните от Ковид-19 у нас", посочи още имунологът. 

Тя допълни, че за тях голяма тревога е увеличаването на починалите с Ковид-19 и тези пациенти, които са на интензивно лечение. 

По повод на възстановяване на ваксинациите с Астра Зенека: "Всички изкаквахме доклада на ЕАЛ, и експертите взеха предвид случаите на различни тромботични усложния. Няма устоновена връзка между тези инциденти и приложението на ваксината. Прогнозата ми е, че хората които са искали да се ваксинират, те очакват своите часове и възможност да си поставят ваксина. Искам да успокоя, хората които са разколебани, нека не забравяме че всички одобрени ваксини са за спешна употреба, и за т. нар. условна употреба, и ние ще продължим да събираме данни за всички ваксинирани в следващите месеци. Не може нищо да се скрие и това не е целта на имунизациите."

"Хората, които се обаждат на телефонната линия 0800 14 515, телефон на НПО, питат за ваксините преди всичко за страничните реакции, които са стандартни и преминават за часове", каза още д-р Великова. Тя посъветва да се ваксинираме, следвайки стъпките на сайта за запазване на часове, също и чрез пряка връзка с общопрактикуващите лекари. 

Новите ваксини в България: "Чакаме още ваксини в нашата страна, най-близка е тази на Jonson&Jonson, с един прием и това би улеснило голяма част от хората, защото е за един прием, и е с далеч по-лесна логистиката. Ефикасността на ваксините се определя от процентите, с които дадена ваксина намалява риска от заразяване с Ковид-19. Ние, в България имаме късмет, че и трите ваксини предпазват на 100 % от смърт, и  от тежко протичане на инфекцията с Ковид-19. Дискусионен остава въпросът с това, дали да се вакснират преболедувалите, за тях има препоръка да се имунизират, особено тези от тях,  които са в рисковите сектори. При хората преболедували от коронавирус се изгражда имунитет с месеци наред, но има един допълнителен аспект и той е, че при тях вирусът потиска имунната система, така че може да има дефектен имунен отговор.

Ще влезем в нормална ситуация, когато по-голяма част от хората се ваксинират."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45