Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СИК-овете гневни заради условията в РИК Пловдив, в областта протоколите са в РИК

| обновено на 05.04.21 в 14:37
Снимка: Васка Йотова

Към 14 часа все още 80 секционни избирателни комисии от общо 488 не са предали изборните протоколи на 16-та РИК. Хората са изнервени и изморени, като всички се оплакват от студ, неуредици, липса на ток, от проблеми с осигуряването на вода и храна. Причина за забавянето е, че всички членове на СИК-ове трябва да предадат протоколите си и на Информационно обслужване, което допълнително забавя комисиите. Отделно, според РИК, има и много грешки в секционните протоколи. 

В 13 часа 17-та РИК /Пловдив - област/ приключи с приемането на секционните протоколи. Според председателя на комисията Дарина Тодорова в протоколите е имало  грешки, но те не са били трудни за отстраняване.

Безсънна нощ в студено помещение, без елементарни условия, с огромна опашка пред тоалетната, без осигурена вода и храна.

Така минава нощта в палата 3 на Международния панаир, където се приемат протоколите на СИК в Пловдив, разказа пред Радио Пловдив Васка Йотова, председател на 70-та СИК в район "Тракия".

"Мръсно и студено е, не се спазва никаква дистанция, камо ли противоепидемични мерки. Никой не дойде да попита как сме, никой не дава информация. В такива условия в палата 3 на Панаира се приемат протоколите на секционните избирателни комисии в Пловдив", обясни тя.

Според Васка Йотова много хора си оставили чувалите, защото много се чака и не издържат. Сега полицията ги издирва. 

"Минути преди 11 ч. се приема № 320, а аз съм с № 477. Казват, че има много грешки в протоколите и затова толкова се бавят. С това темпо на работа сигурно ще влезем в РИК следобед", допълни Васка Йотова.

В автобусите, извозили ги от СИК до РИК, също не е имало дистанция.

"Чувствам се използвана и унизена. В дните преди вота непрекъснато ми звъняха, а сега никой не си вдига телефона. Много сме изморени, треперим, не сме спали. От 6.30 ч. вчера сме пред секциите".

Според Васка Йотова, която за 5-ти път е член или председател на СИК, на този вот броенето тече по-трудно заради машинното гласуване и преференциите. "Контролите в протоколите са много. Отделно се отразяват машинният вот, бюлетините, както и преференциите. Много е трудно. Отделно имахме проблеми и с машините, но бързо ги отстраниха".

Цялото интервю на Иванка Петкова с Васка Йотова, председател на СИК, е в прикачения файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31

БПЦ разисква социалната си дейност на семинар в Пловдив

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 10:54
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08