Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБ няма да се коалира с кого да е

"Доволен съм от резултата на "Демократична България", тъй като се вижда, че с всеки следващ избор подкрепата към коалицията расте" това заяви в интервю за Радио Пловдив бившият директор на Математическата гимназия доц. д-р Ивайло Старибратов, избран за депутат от листата на коалиция "Демократична България". 

Според Старибратов коалицията е оправдала очакванията и резултатът на изборите е истински, а не изкривен, както е при социлогическите изследвания "всички статистики ни отреждаха 6 %, а достигнахме 10 процента, в Пловдив над 12%. Смятам, че това, което постигнахме изгражда съвсем системно партията, коалицията по-точно, и показва последователност, която е абсолютно адекватна на това, което се прави в пространството".

"Ако се погледне целия европейски спектър и всички европейски страни - в много от тях не се търсят коалиции. Все още ние очакваме, че дадено правителство като се състави то задължително трябва да има 50% подкрепа, иначе не може да работи" коментира бъдещия депутат по повод евентуалните партийни конфигурации в 45-то НС.

"Според мен е много по-важно да се говори за политики или подкрепа на политики. Аз виждам доста сходства в програмите , които бяха представени - считам, че ДБ няма да тръгне да се коалира с когото и да е, а ще подкрепя политики, които са заложени в програмата на партията" обясни Ивайло Старибратов.  

По повод очакваното предложение от страна на ГЕРБ доцентът каза, че "Бих се въздържал от коментар в момента, но ми се струва, че ако се предложат пак същите хора, преди всичко политически, а не експертно, не бих подкрепил това правителство". 

"Трябва първо да видим какво ще се предложи, ако ситуацията продължава да е същата по-скоро не бихме подкрепили, даже почти категорично не бихме" уточни бившият директор на математическата гимназия в Пловдив. 

Ивайло Старибратов смята, че в неговата професионална област - тази на науката, има много наложителни за свършване неща "едно от тях е регулиране на електронното образование. Също промени трябва да има в зкаона за професионалното образование, тъй като бизнесът изпитва сериозна нужда от реформи там. Няма да изключа и Наредбата за приобщаващо образование, която също търпи сериозни промени. Има нужда от въвеждане на нови правила в авторското право. Има доста сериозни законови изменения, които трябва да бъдат направени" завърши Старибратов.  

Цялото интервю с доц. д-р Ивайло Старибратов чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24