Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в ИК - козметични, с изключение на ЦИК

"Искането на ГЕРБ-СДС  все още не е публикувано на страниците на Конституционния съд и ние сме запознати само по медийни публикации и по изказванията на депутатите на ГЕРБ", заяви Ива Лазарова от Институт за развитие на публичната среда.

По думите й, от тях става ясно, че с промените в ИК се нарушава  принципът за равно избирателно право. "Нарушен е принципът да не се налагат ограничения и привилегии и че хората не могат да работят с машини. Какви са мотивите за атакуване на текстовете -  според вносителите се нарушава не само принципът на равно избирателно право, че едни избиратели ще гласуват на хартия, а други с машини, а и принципът на пряко гласуване, защото когато гласуването е направено чрез машина,  то е опосредствано от софтуер. А софтуерът на  машините не е по-надежден от експертизата на членовете на ЦИК".

Лазарова подчерта, че по отношение на машинното гласуване е редно да се каже, че на 4 април 27% от избирателите са гласували с машини и  23% -  за членовете на ЕП по този начин, но тогава е нямало нито едно съображение, че избирателите са поставени в неравностойно положение.

По думите на Лазарова,  ако КС  допусне разглеждането на искането по същество, предстои да разберем в какви срокове ще стане това и това действие на ГЕРБ може да се разбира като част от вече започналата предизборна кампания. Може да се използва  и като аргумент за обжалване на изборни резултати, ако те не се окажат задоволителни за партията.

"Партия ГЕРБ има квота в КС и от тази гледна точка съдът може да реши да разгледа жалбата в по-кратки срокове."

Лазарова определи последните промени " като взети сякаш и направени набързо и едва ли ще доведат до повишаване честността на изборите, но ще доведат до намаляване на броя на недействителните бюлетини. Въвеждането на видеонаблюдения в края на изборния ден практически е спорно, защото в секциите с над 300 избиратели въвеждането на резултатите ще става на база на отчетените от машините и там няма да има наблюдение на броенето на хартиени бюлетини".

Като положителна обаче, Лазарова определи промяната за отпадане ограниченията за откриване на секции в трети страни извън ЕС за  желаещите да гласуват българи. "Промените са козметични, с изключение намаляването на членовете на ЦИК и на процедурата, по която ще става изслушването."

Предсрочните избори трябва да се проведат по новите правила. След обранордването им в ДВ новият състав на ЦИК трябва да започне работа по организирането на изборния процес в съответствие с тези правила.

Цялото интервю -  звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03