Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца рисуват вековните чинари на Белащица и Стария град

Чинари край село Белащица
Снимка: Фондация Екообщност

Пленер в чинарената гора край Белащица ще събере художници от 4 до 11 годишна възраст в събота, 8 май, с младата художничка Мина Денева и нейни колеги.

 „Мислим да направим пленера едно преживяване за децата. Очакванията ни са да се потопят в самата среда и фантазията им да работи. Това няма да е открит урок по рисуване, а както едно време художнците са съзерцавали и са се сливали с природата, може и нещо да излезе от фантазията на самите деца“ – разказва Мина Денева.

Тя е убедена, че точно защото всичко може да оживее в гората, с децата може да сътворят „една вълшебна гора“.

Чинарите край село Белащица са защитени, а гората е нещо като открит музей, допълва художничката, която е и учител по рисуване на свободна практика.  Тя свързва историята на селото, която разказва, че сред първите му заселници преди 1000 ходини са били ослепените войници на Самуил от битката при Беласица.

„Има дългогодишна история селото и като че се преплита с дърветата, които са там“ – казва Мина Денева.

Рисуването край чинарената гора е вторият от общо трите пленера, които са финансирани от Министерството на културата по проекта „Творчески инициативи“.

Първото събитие се е провело край манастира „Св. Георги“ над Белащица, а в неделя, 9-ти май, ще се пренесе в Стария Пловдив. Там от 16, 30 часа в Читалище „Иван Вазов – 1904“ ще се открие и изложбата с картините от трите творчески събития, събрали детските вдъхновения от природата, историята и древния Пловдив. 

Интервю с  Мина Денева може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съвременно изкуство дава вдъхновение за студентите

В Пловдив през август и септември се провежда Биенале на съвременното изкуство 2024, с куратор Мария Аргирова , организирано от фондация "Изкуство през вековете".  Освен изложбите, се проведе богата програма от съпътстващи събития. Участваха 80 автори от България и чужбина, с близо 150 творби. Творбите бяха разположени през Аграрния..

публикувано на 20.09.24 в 09:54

"Портретът на Дориан Грей" на "Сцена на кръстопът"

„Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд е заглавието в афиша на предпоследния ден в  28-то издание на фестивала „Сцена на кръстопът“.   Представя го Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. Режисьор  е Веселка Кунчева, сценография и костюми – Мариета Голомехова, за които спектакълът е удостоен с Награда Аскеер 24. В Камерна зала..

публикувано на 20.09.24 в 08:18

Откриват Алея на българската шевица в парк Лаута

Алея на българската шевица се открива днес в парк Лаута.  Колекция РОД® създава екстериорни творби, накити, картини, произведения на изкуството, като изрисува български шевици с почит към пазителите на българския фолклор и традиции. Събитието се осъществява  с подкрепата на Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив и Район Тракия.

публикувано на 20.09.24 в 07:36

С премиерата на "Албена" Родопският драматичен театър открива сезона

С премиерата на "Албена" Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян открива новия си сезон.  Спектакълът ще се играе тази вечер в зала едно на театъра. Билетите вече са изчерпани.  Засилен е интересът към класическото произведение на Йордан Йовков. Режисьор на спектакъла е Делян Илиев.  "Този текст седи в моето..

публикувано на 20.09.24 в 07:29

Пламен Монев с нова живописна изложба в галерия "Дяков"

Тазгодишният лауреат на Годишната награда на Галерия „Дяков“ за принос в развитието на живописта Пламен Монев открива  изложбата си „Между Черно и Бяло море“. Живописните му платна  водят почитателите на места, където очите се изпълват с необятността на морската шир, дори когато тя е само загатната. Монев е завършил  Националната..

обновено на 19.09.24 в 10:08