Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Млади учени от УХТ- Пловдив с продукти от етерични култури

Храни и напитки с лавандула и скална роза помагат за добър имунитет

4
Citrus Incanus, скална роза

Еньовден отбелязваме на 24 юни, тогава празнуват фармацевтите и билкарите. В програма "Ден след ден" разказваме за участието на младите учени и студентите от Университета по хранителни технологии във фестивалите, посветени на етерично-маслените растения и билки. 

Тази седмица те ще презентират свои разработки на VII-я Национален фестивал на лавандулата в Чирпан. Той започва в петък, и целта му да срещне учени, зеделски производители, държавните институции и гостите с най-новите продукти от етеричните насаждения.

Паралелно с това екип на УХТ подготвя изследователски проект, свързан с нов комплекс за изследване на храни. Там вече се работи по създаването на иновативни и имунопротективни храни, които ще бъдат представени пред правителството до края на годината. 

През юни бе презентирана имуноукрепваща напитка, специална разработка на учените от УХТ в Пловдив. Тя се произвежда от билката памуклийка, скална роза или Citrus Incanus, която доказано е с най-мощно антиоксидантно действие, и която расте предимно в Странджа. 

Ръководител на центъра, в който се разработва инфузията от билката е гл.ас. д-р Станко Станков, от катедра "Хранене и туризъм". Той сподели, че те активно работят по използването на отпадна биомаса от лавандула, съблюдавайки принципите на кръговата икономика.

Учените ще вземат участие в Националния фестивал на лавандулата, където ще представят и най-новите технологии при добива и преработката на етеричните масла. 

Гл. ас. д-р Райна Хаджикинова от катедра Технология на тютюна, захарта, растителните и етерични масла разказа за нова технология за приложение на лавандуловото масло в карамелажни бонбони и шоколадови продукти, както и използването му в парфюмерийната промишленост за шампоани и балсами.

Репортаж на Живка Танчева, в който участват двама млади учени от УХТ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Любомир Стефанов

Вотът на недоверие е репетиция за "Възраждане" да се преброят

Може ли да се окажем в поредната режисирана политическа криза преди приемането ни в еврозоната?  Според политолога Любомир Стефанов това, което  което ще се случи по време на вота на недоверие, отново ще бъде облечено под формата на аргументи, а по същество ще бъде голословен популизъм.  "Съдейки по капацитета на народните представители, които..

публикувано на 02.07.25 в 10:24

Кръвният център получи дарение от "Аз Вярвам и Помагам"

Регионалният център по трансфузионна хематология в Пловдив получи дарение Мобилен пункт за кръводаряване от кампанията „Аз Вярвам и Помагам“. Новото превозно средство е напълно оборудвано с модерна апаратура, позволяваща провеждането на кръводарителски акции при пълна автономност – навсякъде и по всяко време.  Директорът на кръвния център д-р..

обновено на 02.07.25 в 08:50

Литературна катедра в ПУ чества 30-годишнина

Единствената в България катедра по история на литературата и сравнително литературознание към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" чества 30 години от основаването си с международна конференция.  Надсловът на форума е „1001 нощ“ по идея на създателката на катедрата професор Клео Протохристова. Според нея знаменитият сборник с..

обновено на 02.07.25 в 08:50

В Пловдив през юли 1916 година са измерени рекордните 45,2°

Горещо ще бъде времето и тази година през юли съобщи в програма "Точно днес"  Мариана Попова, синоптик в Нацианалния институт по метеорология и хидрология. Според месечната прогноза очкваните горещини са за над 40 градуса. Обичайно за месеца тръгваме с горещо време. Така ще бъде и през повечето дни от месеца. Температурите са доста високи...

обновено на 01.07.25 в 11:29

ПГВАД “Христо Ботев” - училище със 118 годишна история

Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“ - гр.Пловдив има водеща роля в професионалното обучение, успешно внедрява дуалната система на обучение и получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Основните приоритети на училището са..

публикувано на 01.07.25 в 11:05

Свързани новини

На Спасовден УХТ е домакин на Празник на хляба и "Производено във фермата"

„Ковид кризата ни постави едно важно изискване и голямо предизвикателство, ние като водещ хранителен университет в България да разработим имуноукрепващи продукти“, каза проф. д-р Пламен Моллов, ректор на Университетът по хранителни технологии, при откриване на празника на хляба на Спасовден.  Моллов подчерта, че екип на УХТ подготвя..

публикувано на 10.06.21 в 13:19