Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксини за родителите или децата си остават вкъщи

Децата на неваксинирани родители да не посещават детска ясла или градина, това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров при представянето на Националния план за справяне с пандемията при следваща вълна. По думите му  ни очаква още една вълна на коронавируса, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото.

Планът предвижда зониране според степените на заразяване на населението. Зоните са разделени на 4 групи- зелена, жълта, светло червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица на база 14-дневната заболеваемост на 100 000 души, процента на пробите и броя на заетите болнични легла. В тъмно червената зона, се предвижда мярката затваряне на детските градини и ясли. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран.

Според проведена журналистическа анкета сред родители в Пловдив, мярката би поставила много семейства в затруднено финансово положение. Много от тях споделят, че единият от родителите ще трябва да напусне работното си място, което драстично би намалило месечния им доход. Обучението и социализацията на децата също са застрашени.

Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация „Родители“, нарече мярката „дискриминативна“.

„Трябва да се мислят различни социални мерки, които да подкрепят всяко едно семейство в България, което поради някаква причина не може да изпрати детето си на детска градина. Една от темите, които никой не обсъжда са децата и тяхното благополучие и здраве. Има деца, за които е жизненоважно да посещават детска градина“, каза Алексиева.

Според лекарите, това е една позитивна мярка, която ще стопира разпространението на вируса.

„Аз бих подкрепила такава мярка, защото когато родителите са ваксинирани рискът те да заразят децата си намалява драстично, ако ги сравним с неваксинирани родители, от друга страна ако децата се заразят в детската градина вероятността да заразят ваксинираните си родители също е много малка“, каза д-р Христиана Бацелова.

Защитниците на права на потребителите също се обявиха „ЗА“ и нарекоха мярката “защита на обществен интерес”, коментира адвокат Димитър Деков.

„Това не е налагане на задължение, защото всяко задължение има санкция, като например парична глоба, ако не се ваксинират. Това по-скоро е като предпазване на другите хора, т.е защитата на общественото здраве като обществен интерес“, заяви Деков.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33