Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настана време да сбъднем мечтаната република на Левски

| обновено на 18.07.21 в 13:42

"Настана време да сбъднем мечтаната република на Левски". Това каза президентът  Румен Радев в словото си на тържествената заря в Карлово по повод 184 години от рождението на Васил Левски. 

 „Левски е месията на националната ни революция. Той е неин вдъхновител, мъченик. Но това са видимите почести. Важен е духът, важно е кредото на Апостола. А духът и кредото не живеят в паметници. Тях ние поддържаме живи и те нас живи поддържат. Има мисли непреходни като знаменитото кредо да Апостола - „времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“. Дълги години времето нас обръщаше. Търпяхме, понасяхме, приспособявахме се, оцелявахме, примирявахме се, емигрирахме и се завръщахме, за да си тръгнем отново“, допълни Радев.

 „Сега съзряваме, презряхме примирението си и много българи разбраха, че дела трябват, а не думи. Твърде дълго времето нас обръщаше. Настана моментът ние да обърнем времето, всеки според силите си да вземе участие в общото ни дело да си върнем държавата, да установим закона, който пази свободата. 

Да отстояваме свободата, без която няма достойнство. Свободата да сбъдваме мечтите си тук, в родината, а не да ги гоним далеч зад граница. Настана време да сбъднем мечтаната република на Левски. Да е чиста и свята е цел, хоризонт. Него едва ли ще стигнем, но към него винаги ще вървим, защото това е нашият дълг като българи. За да можем тук да сбъдваме мечтите си, тук да растат децата ни. В нашите сили е да сбъднем поне онова, което Левски пише в писмото си Каравелов. Поклон пред Апостола на Свободата“, каза още в словото си президентът.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

публикувано на 05.07.24 в 10:32

Грешното преброяване е лишило ДПС от един общински мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 05.07.24 в 08:53

Откриват ново модерно общежитие за пловдивските затворници

Министърът на правосъдието Мария Павлова ще открие ново затворническо общежитие към затвора в Пловдив.  Капацитетът на новото съоръжение е до 130 души. Има и ново преходно отделение за затворници, на които им предстои освобождаване.  Идейният проект предвижда и реконструкция на съществуващи сгради на територията на затворническото общежитие от..

обновено на 05.07.24 в 08:53

Обновяват ВиК мрежата в три хисарски села

Започва реконструкцията на водопроводната мрежа в хисарските села Старосел, Кръстевич и  Беловица.   Предстои полагане на нова и реконструкция на стара водопроводна мрежа по улиците, по които е необходимо и ще се подменят сградните водопроводни отклонения.   Проектът се реализира по Програма за развитие на селските райони, а общата му..

обновено на 05.07.24 в 08:53