Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИБГНИ има най-големи шансове да получи третия мандат

„Общественото очакване е мандатът да отиде в най-малката политическа група, която е и най-диалогична“, заяви проф.Евгений Дайнов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

„Те имат най-големи шансове, защото не са скарани с никого и мисля, че ако президентът усети общественото настроение ще даде мандата на ИБГНИ, а те ще направят всичко възможно да проведат преговори и с ИТН, и с всичките партии, които не са ГЕРБ и ДПС“, каза Дайнов и допълни, че това би било интересна и богата на събития седмица.

Той коментира още шансовете за сформиране на правителство, като заяви, че игра с кворума би отнело от легитимността и авторитета на бъдещото правителство.

„ИТН трябва да станат отговорни хора, а не безотговорни шоу звезди, без тях няма да стане“, каза Дайнов и обясни, че ако ИТН искат да си върнат авторитета и доверието трябва да подкрепят правителство, приличащо на служебното.

При последвали трети предсрочни парламентарни избори обаче, Дайнов е сигурен, че ще има разместване в подредбата на политическите сили.

„С това изливане на гласове от ИТН, ГЕРБ също може да се окаже отгоре с двама депутата повече. При ГЕРБ първа сила, с колкото и малко гласове и депутати,  нещата стават много сериозни отново и това е рискът, който ИТН поема още от 4-ти април. Те са убедени, че трябва да получат 121 депутата, т.е 50% от българите да гласуват за тях, но този път ще им се счупи стомничката и Бойко Борисов ще се обяви за победител и там вече става неприятно“, каза политологът.

Избори 2 в 1 той коментира като нелогични за Румен Радев, защото „негативите от цялата тази каша ще рефлектират върху него“.

Цялото интервю с проф.Евгений Дайнов слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Св. Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации бяха реализирани този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в УМБАЛ..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43