Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Като държава отстъпваме от разследванията за политиците

Иван Начев
Снимка: БГНЕС

Говорим с политолога доц. Иван Начев за политическите партии, които отстъпиха на инициативните комитети в битката за президентската надпревара, за новите формации и за нагласите на българите да се разходят трети път до урните, как едни досиета в междунарно разследване търсят политици с фирми и у нас. 

Доц. Начев каза, че у нас трудно отиграваме ситуацията с подобни разкрития, от "Досиетата Пандора" до ударите на Закона Магнитски. "Макар България да е добре поставена в международно отношение, и че претендираме, че добре владеем тази среда, то наблюдаваме слаби реакции във вътрешно - политическото пространство и на правосъдно ниво. Видно е, че имаме някакви дефицити как да разбираме подобен род разкрития, т.е. какво да правим ние, когато има такива разкрития. Помним дискусията с т.нар. български политици, засегнати от Магнитски, от която не последваха сериозни разследвания. Вторият голям проблем е политически, защото не сме готови да реагираме като общество в една такава среда", уточни Начев. Според него по отношение на Делян Пеевски не сме изненадани, защото отдавна знаем за него и семейството му, и свързаните фирми. 

"Изненадани сме днес, че започнаха да се вкл. в списъците и българи, макар да имахме някакви подозрения", допълни доц. Начев. Той посочи, че не само второ име ще има в разследването, и други имена, но въпросът е какво да очакваме след това, като няма реакция от държавата.

Изборите на 14 ноември: "Както изглеждаха скучни президентските избори, сега вече те започнаха да стават интересни, защото се обявиха други играчи на терена. Водещи ще са президентските избори, защото всяка една от партиите вече има инициативен комитет, зад който застава, сега е модерно. Предстои консолидация на партиите, защото се водят две различни кампании. Големите партии ГЕРБ и БСП искат да имат свой играч на терена. 

"Ние говорим за едно уравнение с доста неизвестни, но още нямаме кампания, което ще се окаже съществено в борбата. Появяването на кандидатурата на Лозан Панов  е естестевна, защото той беше опозиция на предишните управляващи от ГЕРБ, мандатът му изтича, кариерата му в правосъдната система изтича и той търси място, като някои от париите го припознават. Тази битка обаче може да го изхаби, в случай, че партиите решават да го предложат за бъдещ напр. главен прокурор", каза политологът. Той очаква съставяне на правителство след третия вот. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33