Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50% са шансовете за съставяне на редовен кабинет

Не е ясно дали България ще има редовно правителство след изборите на 14 ноември. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив политическият анализатор и автор на рубриката „Великите европейци“ Пламен Асенов. Видно е желанието на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев от „Продължаваме промяната“, които са доста оптимистично настроени.
 

„Като човек, който наблюдавам българското политическо блато от години, продължавам да бъда скептичен. Първо – самата партия, която претенциозно се казва „Продължаваме промяната“, те не са започнала някаква промяна за да я продължават. Освен това, самата партия ние не я познаваме, ние не знаем нейния характер. Не знаем какви изненади могат да поднесат хората, които ще влязат от нея в парламента. Имам информация за двете момчета, които влизат в НС от Пловдив. Едното е много читаво и разумно. А другото е откровен сталинист. И как става това съчетание вътре в партията? Не е ясно“, коментира Пламен Асенов.

Той коментира и факта, че българите отново заложиха на нов политически проект.

„Явно те вярват. Въпросът обаче е – колко пари струва тази вяра? Виждаме през годините - постоянно се появява такъв тип вяра. И тя постоянно остава излъгана. На мен ми се струва, че отдавна беше време хората да почнат да мислят с главите си, а не с вярата си. Защото в политиката, този тип вяра означава, че някой може да те манипулира твърде лесно“, каза още Асенов.

Политическият анализатор каза, че чисто математически, „Продължаваме промяната“ могат да сформират кабинет с гласовете на БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“.

„Чистата математика в този случай не играе добра роля, защото освен, че не познаваме характера на партията, има още няколко много важни неща. Сега имаме оставки по върховете на „Демократична България“ и БСП, точно по време на тези преговори. И те, които и без това ще са много трудни, защото в България нямаме такъв тип култура, сега ще бъдат допълнително затруднени от факта, че ръководствата на тези партии няма да имат мандат да взимат решения“, каза Пламен Асенов.

Цялото интервю с Пламен Асенов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36