Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаите от цигарената афера с потвърдени присъди

| обновено на 22.11.21 в 12:12

Върховният касационен съд потвърди присъдата на Пловдивския Апелативен съд, с която петима полицаи получават затвор и глоби за грабеж на цигари и вземане на подкуп.  

Разузнавачът от Криминална полиция към пловдивската дирекция Петър Атанасов и колегата му  от Общинска охрана Стефан Модев получиха по по 6 години лишаване от свобода и забрана за работа в системата за същия срок. 

Отделно Стефан Модев е с наложена глоба от 6000 лева. 

Двамата са признати за виновни за извършения от тях през декември 2016 г. в Пловдив грабеж на безакцизни цигари, пари и документи за над 41 500 лева от трафикант на незаконни цигари от Столипиново. 

Освен това, бившият полицай Стефан Модев, заедно с тогавашния началник на Районното управление в Раковски  Георги Илиев и колегите му Валентин Гоцев и Желязко Колев след изнудване са  взели подкуп от 10 000 евро от  същия трафикант. 

Полицейският  шеф е  Георги Илиев е осъден на 5 години затвор и 5000 лв. глоба, плюс 6-годишна забрана за заемане на длъжност в МВР.  

Другите бивши  полицаи Валентин Гоцев и Желязко Колев също са с наказателни присъди - 4 години  за Гоцев и 3 г. условно за Желязко Колев, както и глоби от по 3000  4000 лева за двамата. 

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Предисторията датира от декември 2016 г, когато първите двама полицаи  – Петър Атанасов и Стефан Модев изготвили  план да ограбят известен им отдавна контрабандист на нелегални цигари.  Месеци по-късно, използвайки оперативна информация и след проследяване, те ме заложили "капан"  и го хванали в момент на превоз на поредната пратка. 

Тогава  със сила и заплахи "конфискували" за себе си  кашони с 5 000 кутии цигари, марка „Busi-nees royals“ за общо 37 500 лева, както и: 1 500 евро, 200 турски лири, 960 лева плюс кожен калъф за документи, всичко отнето на обща стойност 41 500 лева.

Нещата се случили така: 

През май 2017 г.  контрабандистът карал с буса си, натоварен с  цигари без бандерол. Когато стигнал до кръстовище до парк „Лаута“, спрял на светофар. Полицаите знаели какво вози търговецът от „Столипиново” и затова спрели буса му за проверка в парка. Там му заповядали да слезе, поставили му белезници на ръцете и го заплашили, че ако не им се подчинява, ще влезе в затвора. През това време на мястото  пристигнал друга кола -  „Фолксваген Пасат“, в който натоварили 5 000 кутии цигари от буса. От кожена чанта в колата на търговеца взели еврото, турските лири и левовете.

След това престъпление и арестите на Модев и Атанасов, от дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР започнали да разследват получени информации за замесени и други полицаи. 10 месеца по-късно били закопчани: началникът на РУП Раковски Георги Илиев и подчинените му „младши разузнавач” в група „Криминална полиция Валентин Гоцев и младши инспектор Желязко Колев.

Търговецът на цигарите без бандерол получил призовка да се яви в Районното управление в Раковски. Според прокуратурата преди това Стефан Модев, Георги Илиев, Валентин Гоцев и Желязко Колев се били договорили да го извикат. Там те му казали, че „работата е сериозна” и поискали  20 000 лева, за да не го разследват. Няколко дни по-късно на полски път край село Войводиново Стефан Модев чакал в черен джип, когато свидетел му предал парите. Модев скъсал снимката на търговеца и разделил парите с останалите под пагон.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС

Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организация. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който събра 151 гласа. 10 бюлетини бяха невалидни.  Д-р..

обновено на 28.09.24 в 20:48

Катастрофа затвори пътя Кричим - Девин, загинал е 21-годишен моторист

Тежка катастрофа с жертва затвори пътя между Кричим и Девин,  автомобилният поток се отклонява през обходни маршрути. Това съобщават от МВР в Пловдив и посочват, че при катастрофата е загинал моторист. Сигналът е получен преди 16.30 ч. днес в ОДМВР-Пловдив. По предварителни данни при изпреварване на таксиметров автомобил мотоциклет "Хонда" навлязъл в..

публикувано на 28.09.24 в 17:27

Арестуваха мъж, потрошил полицейска камера в Пловдив

36-годишен мъж е в ареста за 24 часа като заподозрян за умишлено увреждане на полицейска камера за контрол на скоростта в Пловдив.  Случаят е от сряда, когато пешеходец, излязъл от тунела, съборил с ритник на земята камерата, разположена край уширение на бул. "Цар Борис III Обединител".  Веднага след вандалската проява извършителят се насочил към..

публикувано на 28.09.24 в 16:13

И днес пловдивчани ползват услугата „еЗдраве“

Кабинетът на РЗИ – Пловдив, който предлага услугата за сдвояване на мобилното приложение "еЗдраве" с електронното ни здравно досие, ще работи в днешната събота от 9 ч. до 14 ч. Причината е интересът на пловдивчани към тази услуга, съобщават от здравната инспекция. Само за 4 дни през тази седмица са се регистрирали 90 души.  Поради големия..

публикувано на 28.09.24 в 08:27

На събор в Пловдив Лекарският съюз избира ново ръководство

Пловдив е домакин на 77-мия редовен отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз. Той се провежда в Международния  панаир и на него ще бъде избрано ново ръководство на съсловната организация - председател и членове на Управителния съвет, както и заместник-председатели и главен секретар.  Двама са до момента кандидатите за председател на..

обновено на 28.09.24 в 08:19